Foto: USA:s försvarsdepartement

USA: Insats mot IS kan ta flera år

Uppdaterad
Publicerad

USA:s första bombningar av terrorgruppen Islamiska statens (IS) fästen i Syrien var lyckade. Men att eliminera det hot som gruppen utgör kan ta åratal, enligt försvarshögkvarteret Pentagon. Samtidigt har nya bilder släppts på bombningarna av IS högkvarter.

På bilderna, som släppts av USA:s försvarsdepartement, visas hur IS-fästena sprängs i luften av missilerna. Attackerna från luften förvandlar hela byggnadskomplex till ruiner.

Dödssiffran stiger efter bombningarna som USA utfört tillsammans med dess koalitionspartners. Minst 70 IS-krigare ska ha dödats i tisdagens attacker, samt 50 al-Qaida-medlemmar, enligt nätverket Syriska människorättsobservatoriet. Även åtta civila syrier uppges ha dödats, bland dem tre barn.

Terroriströrelsen IS

– Det kommer att kräva en kraftfull insats av alla inblandade. Vi tror att vi talar om flera år, säger talespersonen John Kirby enligt BBC.

I ett kort tv-sänt tal sade USA:s president Barack Obama att attackerna följer hans plan mot IS – tillslag i Syrien och Irak, men också samarbete med andra länder, i första hand just nu USA:s allierade på Arabiska halvön. Enligt utrikesminister John Kerry har mer än 50 länder anslutit sig till USA:s koalition mot terrorgruppen.

Turkiet sluter upp

Turkiet kan nu vara berett att delta i de USA-ledda angreppen mot extremiströrelsen Islamiska staten (IS), säger landets president.

– Vi ska hjälpa operationen med det som behövs. Stödet kan vara logistiskt eller militärt, säger Recep Tayyip Erdogan, enligt turkiska NTV.

Turkiet, med över 100 mil gräns mot Syrien och Irak, har hittills sagt nej till att delta i offensiven som USA inledde den 8 augusti.

Men efter att de knappt 50 turkar som varit gisslan hos IS släpptes i helgen har USA:s utrikesminister John Kerry ökat trycket på Nato-medlemmen. Att de deltar är nu ”upp till bevis”, har Kerry sagt till tv-kanalen MSNBC.

Fram till nu har Turkiet betonat att angreppen mot IS är verkanslösa om inte samtidigt den syriska regimen byts ut.

Turkiets utsatthet tydliggörs av ett avslöjande i den turkiska tidningen Hürriyet, som erfar att den släppta gisslan byttes mot 50 IS-anhängare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet