USA och Qatar har tecknat avtal

Uppdaterad
Publicerad

Qatar och USA tecknade på tisdagen ett avtal för att bekämpa ”terrorism”. Arabländerna som infört sanktioner mot Qatar är kritiska.

Avtalet är ett försök att lösa krisen sedan Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten bröt sina diplomatiska förbindelser med Qatar den 5 juni. De anklagar emiratet för att stötta terrorism. Avtalet undertecknades under USA:s utrikesminister Rex Tillersons besök i landet,

– I avtalet presenteras en rad steg som de två länderna kommer att ta under de kommande månaderna och åren för att avbryta och inaktivera flöden av terrorfinansiering och intensifiera terrorbekämpning globalt, sade Tillerson vid en presskonferens.

LÄS MER: Analys: ”Qatar är musen som ryter till i bland”

Qatars utrikesminister Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani uppmanade andra länder att ansluta sig och skriva på sådana avtal i framtiden.

”Otillräckligt”

Men tisdagens initiativ möttes med en avvisande reaktion från de länder som införde sanktioner mot Qatar förra månaden.

LÄS MER: Qatar i diplomatisk kris med grannarna

”Det här steget är otillräckligt”, säger länderna i ett gemensamt uttalande som publiceras av det statliga saudiska nyhetsbyrån SPA. De tillade att de fyra staterna ”noga ska övervaka Qatars allvar i kampen mot alla former av finansiering, stöd och hysande av terrorism”.

Åtaganden som myndigheterna i Qatar har tagit på sig ”kan man inte lita på”, står det i uttalandet, med hänvisning till tidigare avtal som enligt uppgift inte har uppfyllts.

LÄS MER: Egypten: Qatar inser ej situationens allvar

Tillerson ska under veckan försöka medla mellan länderna, som är viktiga allierade med USA. Han ska i dag träffa utrikesministrarna i de fyra länderna som brutit med Qatar.

Fakta: Qatarkrisen

Den 5 juni bröt Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten de diplomatiska förbindelserna med Qatar. Flygtrafik till och från Qatar ställdes in och Saudiarabien stängde gränsen mot landet.

Länderna anklagar Qatar för att stöda extremism, bland annat för dess stöd till Hamas i Gaza och Muslimska brödraskapet i Egypten.

Länderna har ställt 13 krav för att häva blockaden mot Qatar, däribland att landet avbryter sina diplomatiska förbindelser med Saudiarabiens ärkerival Iran samt stänger ned mediebolaget al-Jazira.

Qatar, världens per capita rikaste land, har sagt att emiratet är väl rustat att stå emot blockaden.

Såväl USA som Turkiet har militärbaser i Qatar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.