USA och Ryssland i konstruktivt möte: ”Ett försök att mildra spänningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Mötet mellan USA:s utrikesminister Antony Blinken och Rysslands Sergej Lavrov i Reykjavik skedde bara dagar efter att Ryssland klassat USA som ”en ovänlig stat”. Ministerkontakten beskrivs nu i positiva ordalag från båda parter.

-  Det är ett försök till att mildra spänningarna mellan länderna, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg i Morgonstudion.

För bara några dagar sedan klassade Ryssland USA som en ”ovänligt stat”. Detta enligt ett regeringsdekret som undertecknats av premiärminister Michail Misjustin. Tillsammans med Tjeckien har USA satts upp på en lista över stater som ”har genomfört fientliga handlingar” mot Ryssland, ryska medborgare eller juridiska personer.

I USA beskrivs det nästan två timmar långa mötet mellan USA:s utrikesminister Anthony Blinken och hans ryske motsvarighet Sergej Lavrov som ett givande första samtal.

– Det är ett försök till att mildra spänningarna mellan länderna och för att förbereda inför ett eventuellt toppmöte redan i juni mellan Putin och Biden, säger Stefan Åsberg, SVT:s USA-korrenspondent.

Lavrov tror ett samarbete är bra för världen

Efter ministrarnas möte vid Arktiska rådet i Reykjavik är tongångarna positiva både från amerikanskt och ryskt håll.  SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström tolkar Lavrovs kommentarer efteråt som ett tecken på samarbetsvilja inom vissa områden.

– Han säger att de har oerhört stora motsättningar på vissa områden men där det går att samarbeta så ska de verkligen försöka det, för att det både är bra för dem och för världen, säger Bert Sundström.

Se mer i klippet ovan om vad som sas under mötet mellan Antony Blinken och Sergej Lavrov .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.