USA: Örlogsfartyg framme vid Nordkorea inom kort

Uppdaterad
Publicerad

Den grupp amerikanska örlogsfartyg med hangarfartyget USS Carl Vinson, som USA sagt varit på väg mot Nordkorea, ska anlända till Japanska havet inom några dagar, enligt USA:s vice president Mike Pence.

Trump-administrationen har försökt att förklara sig efter att den skickat ut motstridiga meddelanden om var fartygen befunnit sig. Efter egen utsago åkte de med full fart mot Nordkorea förra veckan.

Men i stället för att bege sig norrut mot Koreahalvön var fartygsgruppen vid tillfället på väg i rakt motsatt riktning för att delta i övningar med den australiska flottan.

Snart framme

Pence säger nu att de ska anlända till Japanska havet inom några dagar.

– Regimen i Nordkorea ska veta att USA har resurser, personal och närvaro i denna region i världen för att bevaka våra intressen och se till säkerheten för dessa intressen och våra allierade, säger Pence.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.