Den amerikanske presidenten har tidigare hotat att agera mot den slutna diktaturen om Kina misslyckas med att stoppa sitt grannlands kärnvapenprogram. Foto: TT

Trump: Nordkorea kommer att hanteras

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump lovar att ”problemet” Nordkorea ska hanteras, samtidigt som världen spekulerar i om Pyongyang förbereder ännu ett kärnvapen- eller robottest.

– Nordkorea är ett problem, problemet kommer att hanteras, säger Trump vid en pressträff.

På Twitter uttryckte Trump förtroende för att Kina, Nordkoreas enda allierade, kommer att hantera Nordkorea på ett korrekt sätt, men att USA och dess allierade kommer att träda in om Kina inte lyckas.

Vill inte spekulera

Pentagon vill inte kommentera uppgifter om möjliga förebyggande åtgärder mot Nordkorea. Försvarshögkvarteret diskuterar inte framtida insatser, eller spekulerar om möjliga scenarier, säger talespersonen Dana White.

”Befälhavare överväger alltid ett komplett utbud av alternativ för att skydda mot oförutsedda händelser”, säger hon i ett uttalande.

”Vårt engagemang för att försvara våra allierade, inklusive Sydkorea och Japan, mot potentiella hot, förblir orubbade”, säger hon.

LÄS MER: Se SVT:s unika bilder inifrån Nordkorea

Kommer hindra Nordkorea

Färska rapporter visar att Nordkorea kan vara redo att genomföra ett nytt kärnvapenprov vid testanläggningen Punggye-ri.

Trump har upprepade gånger sagt att han kommer att hindra Nordkorea från att utveckla en kärnvapenstridsspets som skulle kunna nå USA.

En grupp amerikanska örlogsfartyg, bland andra hangarfartyget USS Carl Vinson, har beordrats att flytta sig närmare Koreahalvön i en styrkeuppvisning mot Nordkoreas president Kim Jong-Un. Gruppen befinner sig fortfarande långt söderut, på övning med den australiska marinen.

LÄS MER: ”Nordkoreanerna oroar sig för Trump”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet