Foto: Nicolai Zellmani/SVT

Se SVT:s unika bilder inifrån Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea är vanligtvis stängt för journalister, men SVT:s Susan Ritzén och Nicolai Zellmani bjöds som enda svenska journalister in av regimen i samband med en av landets största högtidsdagar. Samtidigt som Nordkorea får hård kritik för sina robottester firar man landets grundare Kim Il-sungs födelsedag med en jättemanifestation.

Journalister från ett 70-tal länder bussas runt enligt ett strikt schema, där de bland annat får filma soldater mitt i en marsch. SVT Nyheters team var ett av de få utvalda som släpptes in i Pyongyang när Nordkoreas grundare Kim Il-sungs födelsedag firades i en jättemanifestation.

– Det är en ovan känsla att gå bland tusentals nordkoreanska soldater, men det är också ett ypperligt tillfälle för Nordkorea att visa upp kraft och enighet, säger Susan Ritzén.

”Vi förverkligar mirakel”

Man visar stolt upp de egenproducerade tunnelbanevagnarna som introducerades förra året. Foto: Nicolai Zellmani, SVT

De nordkoreaner som släpps fram till kamerorna hyllar landets ledare.

En grupp generaler låter sig fotograferas framför huset där Kim Il-sung, Nordkoreas skapare, föddes. Foto: Nicolai Zellmani, SVT

– Tack vare den vördade ledaren Kim Jong-un kan vi förverkliga alla världens mirakel, säger studenten Ri Hui Song till SVT.

En soldat står givakt under den stora Militärparaden medan generalerna i bakgrunden applåderar Kim Jong-Uns ankomst. Foto: Nicolai Zellmani, SVt

Nordkorea kritiseras just nu hårt av omvärlden för sitt kärnvapenprogram. Befolkningen lever under hård press till följd av FN:s sanktioner. Sanktionerna är så hårda att Nordkoreas premiärminister framställer det som en bragd att dagens firande alls kunde äga rum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet