Läget alltmer spänt mellan Japans premiärminister Shinzo Abe och Nordkoreas diktator Kim Jong Un Foto: TT

Japan: Nordkorea kan ha möjlighet att utföra giftgasattacker

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea kan ha kapacitet att utföra missilattacker med den giftiga nervgasen sarin. Det sade Japans premiärminister, Shinzo Abe, under ett framträdande i parlamentet under torsdagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det var i samband med att Abe uttryckte oro över utvecklingen i Nordkorea och den upptrappade situationen. Japan befarar att diktaturen inom kort kan komma att genomföra ett sjätte kärnvapenprov eller ännu en testskjutning av missiler.

– Det finns en möjlighet att Nordkorea redan har kapacitet att leverera missiler laddade med sarin, sade Shinzo Abe i parlamentet, enligt Reuters.

LÄS MER: USA flyttar trupper mot Nordkorea

Påminns om gasattacken i Tokyo 1995

Diskussionen om användning av saringas som kemvapen i krig har aktualiserats efter giftgasattacken i den rebellkontrollerade staden Khan Skeikhun, i Syrien, förra veckan.

Flera länder anklagar den syriska regimen för att ligga bakom attacken, där man misstänker att just nervgasen sarin använts i samband med bombningarna.

LÄS MER: Ny misstänkt robot från Nordkorea

Många japaner påminns nu om den brutala saringasattacken i Tokyos tunnelbana, 1995, då den japanska domedagssekten Aum Shinrikyo dödade 12 personer och skadade tusentals.

Torsdagens uttalande från Shinzo Abe kommer efter att situationen på Koreahalvön eskalerat de senaste veckorna.

105 år sedan diktatorns födels

Statliga medier i Pyongyang gick nyligen ut med en varning för att en nordkoreansk kärnvapenattack mot USA kan komma i fråga, detta om den amerikanska militären visar några tecken på att vilja angripa Nordkorea.

LÄS MER: Trump: ”Nordkorea muckar gräl”

Frågan är vad den stängda diktaturen anser vara att sådant tecken. Donald Trump har sagt att man är redo att agera på egen hand mot Nordkorea om Kina inte lyckas stoppa kärnvapenprogrammet i den stängda diktaturen.

På lördag är det 105 år sedan Nordkoreas grundare, Kim il Sung, föddes. På detta för diktaturen så viktiga datum, den så kallade ”Solens dag”, har Nordkorea tidigare genomfört flera vapentester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Robottester i Nordkorea

Mer i ämnet