Det amerikanska hangarfartyget USS Carl Vinson seglar genom Sundasundet mellan Java och Sumatra den 15 april, fyra dagar efter att Vita huset sagt att fartyget var på väg mot Nordkorea. Foto: TT/Sean M. Castellano

USA:s fartyg skulle avskräcka Nordkorea – åkte i motsatt riktning

Uppdaterad
Publicerad

När president Donald Trump och Vita huset talade om en armada av mäktiga fartyg som åkte mot Nordkorea för att ha en avskräckande effekt, så var fartygen i själva verket på väg åt motsatt håll – mot en övning utanför Australien.

Nyheten spreds över hela världen förra söndagen. Amiral Harry Harris, befälhavare för USA:s Stillahavsflotta, meddelade att man skulle bemöta Nordkoreas hot med amerikanska fartyg. Nu beordras det amerikanska hangarfartyget USS Carl Vinson att sätta kurs från Singapore till Japanska havet utanför Koreahalvön, sa amiralen.

När Vita huset kommenterade ordern två dagar senare, kunde människor över hela världen läsa om USA:s beslut att skicka delar av sin flotta till Nordkorea. Tre dagar senare sa president Donald Trump att ”Vi skickar en mycket mäktig armada”.

Åt andra hållet

Men, vilket flera amerikanska medier nu skriver om, i själva verket så var USS Carl Vinson och de övriga fartygen som nämndes på väg åt helt motsatt håll.

Bilder från fartygets egen Facebooksida, visar hur USS Carl Vinson seglar genom Sundasundet, mellan öarna Java och Sumatra i Indonesien. Det är cirka 590 mil från Nordkorea. Senare under dagen var fartyget i Indiska oceanen, på väg bort från den koreanska halvön.

Istället var USS Carl Vinson på väg mot sedan tidigare inplanerade övningar tillsammans med Australiens flotta i Indiska oceanen.

Sågs som styrkeuppvisning

När nyheten spreds beskrevs det som ytterligare ett tecken på president Trumps nya hårda linje i utrikespolitiken, två dagar efter robotanfallet mot en flygbas i Syrien. Dessutom väckte beskedet oro i regionen och det talades om en upptrappning.

Fartygen som sades vara på väg mot Nordkorea ansågs även vara en styrkeuppvisning mot Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inför den 15 april, årsdagen av den gamle ledaren Kim Il Sungs födelse. Ett datum då många trodde att Nordkorea skulle provskjuta ännu en robot.

Hangarfartyget har nu satt kurs norrut som aviserat av Trump. Men i själva verket väntas det komma fram till Japanska havet den 25 april.

Experter ställer sig nu frågan om det var ett missförstånd i den amerikanska ledningen, eller ett sätt att framstå som mer handlingskraftiga. Varken Vita huset eller den amerikanska flottan har hittills velat kommentera.

”Psykologisk krigsföring”

Cai Jian på centret för Koreastudier på universitetet i Shanghai säger till Washington Post att han tror att det handlar om ”psykologisk krigsföring eller en bluff” från USA:s sida. Egentligen finns det inga planer på att angripa Nordkorea militärt, tror han.

Ross Babbage, forskare hos tankesmedjan Center for Strategic Budgetary Assessments i USA, säger till tidningen:

– Det är mer än en bluff. En bluff skulle tyda på att man inte är seriös. Min uppfattning är att USA:s ledning är mycket seriös. Den har försökt få Nordkorea att avstå från kärnvapen de senaste 40 åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet