En före detta underrättelseofficer som tidigare arbetat med UFO-analys för en amerikansk myndighet hävdar att USA:s militär har främmande rymdfarkoster i sitt förvar – och att fynden hemlighållits i årtionden. Foto: J. Scott Applewhite, AP/TT

USA påstås ha rymdskepp från andra planeter

Uppdaterad
Publicerad

En före detta underrättelseofficer som tidigare arbetat med UFO-analys för en amerikansk myndighet hävdar att USA:s militär har främmande rymdfarkoster i sitt förvar – och att fynden hemlighållits i årtionden.

Påståendena har väckt uppmärksamhet och ska nu tas upp i kongressförhör, skriver The Guardian.

– Vi planerar att hålla förhör, säger republikanen James Comer, ordförande i representanthusets tillsynskommitté.

Det var i måndags som intervjun med den 36-årige flygvapenveteranen David Charles Grusch publicerades i nättidningen The Debrief.

Grusch säger där att han lämnade sin statliga tjänst i april för att kunna tala fritt och verka för att myndigheterna ställs till ansvar.

”Trovärdiga uppgifter”

Han säger sig inte själv ha sett några av fynden, men att han har trovärdiga uppgifter från andra personer.

– Det var åtskilliga högt uppsatta före detta underrättelseofficerare som vände sig till mig, många som jag känt under hela min karriär, som berättade att de deltog i ett program, säger han i en annan intervju enligt The Independent.

Programmet ska ha bestått i systematisk insamling av farkoster eller vrakdelar från främmande farkoster som landat eller störtat på jorden. Unika atomstrukturer och unik strålning visar att de inte tillverkats av människor, säger Grusch.

Han får också stöd av ytterligare en specialist som uttalar sig offentligt för första gången, skriver The Debrief.

– Fenomenet med icke-mänsklig intelligens är verkligt. Vi är inte ensamma, säger Jonathan Grey som arbetar med UFO-analys vid National Air and Space Intelligence Center (NASIC).

UFO-myndighet: Det finns inga bevis

Den särskilda myndighet som bildats av försvarsdepartementet för att undersöka uppgifter om UFO:n, AARO, uppger dock att det inte finns några bevis för utomjordiska besök.

– AARO har hittills inte funnit några trovärdiga bevis för utomjordisk aktivitet, utomvärldslig teknologi eller objekt som trotsar fysikens kända lagar, sade AARO:s chef Sean M Kirkpatrick i ett senatsförhör i april enligt rymdnyhetssajten Space.

Den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa säger också i ett uttalande att man inte har några trovärdiga bevis för besök från andra planeter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.