USA:s utrikesminister Antony Blinken fotad i Senegal i förra veckan. Foto: TT

USA:s Blinken till Sverige för Osse-träff

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Antony Blinken kommer till Sverige i nästa vecka för att delta i Osse-mötet, som hans svenska kollega Ann Linde bjudit in till.

Blinken – som ofta beskrivs som en ”diplomaternas diplomat – reser först till Lettland och sedan till Sverige, där utrikesminister Ann Linde (S) den 2–3 december står värd för Osses (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) utrikesministermöte. Linde är ordförande i Osse.

Bland dem som bjudits till mötet finns utrikesministrar från Nordamerika, Europa och Centralasien, inklusive Ryssland och USA, skriver utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Ukraina och principer

Osse har 57 medlemsländer. På organisationens agenda står främst kriser och konflikter i just Osse-regionen, bland annat den i och omkring Ukraina. Sannolikt kommer migrantkrisen vid Belarus gräns också att beröras vid nästa veckas möte.

I ett uttalande säger Linde att ”de gemensamma principer och åtaganden” som finns i Osse nu är viktigare än någonsin för att hantera utmaningar och förhindra att nya kriser och konflikter uppstår.

Under det blågula ordförandeskapet har Linde och hennes kollegor dessutom tryckt på för att områden som kvinnors ekonomiska egenmakt, klimat och säkerhet ska prioriteras.

Reparerar relationer

Lindes kollega, juristen Antony Blinken har ett gediget utrikespolitiskt cv innanför västen. Uppvuxen i New York och Paris var han mellan 2015 och 2017 biträdande utrikesminister till John Kerry, under president Barack Obama. Han satt med i rummet när Obama följde räden som tog al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins liv och han spelade en viktig roll i USA:s hantering av Krimkrisen 2014.

Som president Joe Bidens utrikesminister har Blinken i första hand sökt reparera de diplomatiska relationer som vingklipptes av den tidigare presidenten Donald Trumps mer konfrontativa Amerika först-doktrin. Han har bland annat spelat en viktig roll i att USA återanslutit sig till Parisavtalet om klimatet.

Fullständigt namn: Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa/Organization for Security and Co-operation in Europe.

Grundades: 1975.

Medlemmar: alla länder i Europa utom Kosovo samt USA, Kanada, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Mongoliet, Ryssland, Turkiet, Azerbajdzjan och Armenien.

Ordförandeland: Sverige tog över ordförandeskapet den 1 januari 2021.

Syfte: Verksamheten riktar i huvudsak in sig på konfliktförebyggande åtgärder, skydd för nationella minoriteter, mänskliga rättigheter, stöd till demokratiuppbyggnad, rustningskontroll samt förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder.

Källa: OSSE, riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer