USA:s förre energiminister: Mycket går åt fel håll

Uppdaterad
Publicerad

Steven Chu, tidigare Nobelpristagare i fysik och energiminister i USA, säger i Agenda att de subventioner för kol som USA:s president Trump vill införa är orimliga ur miljö- och hälsosynpunkt. – Mycket går åt fel håll, säger han.

Steven Chu, som fick Nobelpriset i fysik 1997 och som är i Stockholm för att delta i den årliga Nobel Week Dialouge, är mycket kritisk till Donald Trumps försök att ändra regelverket kring kol som energikälla.

– Det kommer att försena många saker. Han har bett energidepartementet att ändra regelverket för att tillåta subventioner till kol. I USA kostar el som genereras från kol mer än naturgas, vind- eller solkraft. Plötsligt säger Trump att vi ska ge kolet särskilda subventioner, vilket är orimligt både ur miljö- och hälsosynpunkt. Det kommer att prövas rättsligt, säger Steven Chu i Agenda.

Klimatmöte i Katowice 2018

Han förklarar att kolkraftverk som byggts före 1992 inte renas från svavel- och kvävedioxider.

– Det gav upphov till surt regn och drabbade fisket och skogsnäringen. Man hoppades att dessa kraftverk skulle läggas ner, men de hålls igång. Nu vill han att man ökar deras kapacitet utan att rena gaserna. Massor av saker går åt fel håll, säger Steven Chu.

– Vi får se vad som händer när konsekvenserna för miljö och hälsa blir uppenbara.

Tio miljoner dödsfall om året

Agendas reportage i kväll från Katowice, där FN:s klimatmöte just nu pågår, visar att befolkningen där har stora hälsoproblem på grund av föroreningar från koleldning. Samtidigt förblir kol en viktig energikälla i Polen, liksom i Indien och Kina.

– Det är inte bra. Samtidigt är de väl medvetna om både de lokala och globala problemen och faran med föroreningarna. Dödsfallen till följd av luftföroreningar förväntas öka till över tio miljoner om året. Det här ökar drivkraften att komma bort från kolet som energikälla så snart som möjligt, säger Steven Chu.

Han menar dock att kol kan användas som energikälla om man kan rena de giftiga utsläppen och samtidigt lagra koldioxid på ett säkert sätt.

– Men kostnaden är för hög i dag. Det skulle kosta mer än vad människor är villiga att betala, säger han.

Den viktigaste frågan för delegaterna på FN:s klimatmöte är att fortsätta se framåt, menar Steven Chu.

– Den goda nyheten är att teknologin blir bättre. Hur påskyndar vi en övergång som är ekonomiskt vettig? Det är viktigt att delegaterna inser att i slutändan blir det billigare, bättre, renare.

Läs mer om gästerna i kvällens Agenda i SVT:s nyhetsblogg och se hela intervjun i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i Katowice 2018

Mer i ämnet