USA:s kongress har röstat igenom att fördöma Donald Trumps beslut om tillbakadragande i Syrien. Pajkastningen mellan presidenten och kongressens talman, demokraten Nancy Pelosi, var sedan ett faktum. Foto: Evan Vucci/Patrick Semansky/AP

USA:s kongress fördömer Trumps Syrienbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen röstade representanthuset i USA för att fördöma president Donald Trumps beslut om att dra tillmaka amerikansk militär i Syrien. Det var både demokrater och republikaner som stod bakom beslutet.
– En tredje klassens politiker, säger president Trump om Demokraternas ledare i kongressen, Nancy Pelosi.

USA:s representanthus fördömde på onsdagen president Donald Trumps beslut om att dra tillbaka amerikansk militär från Syrien. För att diskutera frågan vidare träffade Demokraternas två ledare i kongressen, Nancy Pelosi och Chuck Schumer, Trump i Vita huset.

Men mötet slutade inte väl.

Pelosi och Schumer lämnade mötet i förtid efter att Trump i en lång tirad kallade representanthusets talman Pelosi för en ”tredje klassens politiker”.

– Det vi såg från presidenten var en härdsmälta. Det är tråkigt att behöva säga, svarade Pelosi på en pressträff direkt efter mötet, skriver nyhetsbyrån AFP.

Där skulle det ha kunnat sluta, men som så ofta Trump till Twitter, där han i sin tur anklagade Pelosi för att ha fått en härdsmälta, för att fortsätta :

”Antingen är det något fel på henne 'där uppe', eller så gillar hon helt enkelt inte vårt fantastiska land” och ”Be för henne, hon är en helt sjuk person”.

”Strategiskt briljant”

Trump blir allt mer pressad på hemmaplan för sitt beslut att dra tillbaka trupperna, även från republikanskt håll. I representanthusets omröstning fick Trump mothugg av 129 partikamrater som röstade med Demokraterna.

Men presidenten står på sig, och hoppade även på senatorn Lindsey Graham, som annars står Trump mycket nära.

– Graham skulle vilja att vi stannade i Mellanöstern de kommande tusen åren med tusentals soldater som utkämpar andras krig. Jag vill lämna Mellanöstern, sade Trump på en presskonferens där han även beskrev sitt beslut som ”strategiskt briljant”.

– Våra soldater har lämnat platsen, våra soldater är helt säkra. Om Turkiet går in i Syrien är det upp till Turkiet och Syrien att lösa situationen, inte Turkiet och USA som en massa korkade personer vill att ni ska tro, sade han.

Brev till Erdogan

I ett försök att kontrollera den politiska skada som följt Trumps beslut offentliggjorde Vita huset ett enligt presidenten ”väldigt mäktigt” brev han skickat till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, daterat den 9 oktober då den turkiska militäroffensiven i Syrien inleddes. Där uppmanar Trump honom att inte vara ”en tuffing” eller ”en dåre”.

”Låt oss göra en bra uppgörelse! Du vill inte bära ansvaret för att ha slaktat tusentals människor, och jag vill inte bära ansvaret för att ha förstört Turkiets ekonomi – vilket jag kommer att göra”, skriver Trump i brevet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer