Donald Trump mötte protester mot separationerna även inne i Capitolium under onsdagen. Foto: TT/Mandel Ngan

Efter massiva kritiken – barn ska inte skiljas från sina familjer

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken har varit massiv. Över 2 000 barn separerades från sina familjer som en följd av Trumps nolltolerans mot illegal invandring. Efter kritiken skrev Trump vid 21-tiden på onsdagskvällen under en presidentorder för att stoppa separationerna.
– Vi har medkänsla, vi vill hålla ihop familjer, säger han enligt TV-kanalen CNBC.

På torsdagen kommer USA:s representanthus att rösta om en migrationslagstiftning som är utformad för att bland annat stoppa separationen av familjer som olagligt tagit sig in i USA, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Detta kommer efter att häftiga reaktioner väckts i samband med mediernas rapportering av barn som omhändertagits och separerats från sina föräldrar.

– I morgon (torsdag) kommer parlamentet att rösta om lagstiftning för att behålla familjer tillsammans. Med det här lagförslaget innebär det att familjerna tillsammans hålls i förvar under utredningens gång, säger representanthusets talesman Paul Ryan.

Möte med republikanska ledamöter

Det här kommer efter att Trump suttit i ett möte med republikanska ledamöter i representanthuset där han uppmanat dem att försöka få igenom något av de förslag om invandringslagar som nu cirkulerar i kongressen, enligt TT.

”Han gav sitt stöd till båda de invandringslagar som bygger muren (mot Mexiko), stänger juridiska kryphål, stoppar visumlotteriet, hejdar kedjeinvandring och löser gränskrisen och familjesepareringsfrågan genom att tillåta kvarhållande och avvisning av familjer”, meddelar talesmannen Raj Shah.

Trump skriver presidentorder

Trump har stått bakom sina kolleger och de beslut som tagits kring gränsbevakningen. Samtidigt har han beskyllt demokraterna för separationen av familjerna.

– Det är demokraternas fel, de ger oss inte de röster som behövs för att få igenom en bra migrationslagstiftning. De vill ha öppna gränser, som leder till hemsk brottslighet. Republikaner vill ha säkerhet, hävdar Donald Trump på twitter.

Men under onsdagskvällen, svensk tid, meddelade han att han i väntan på lagstiftningen kommer att skriva under en presidentorder som ska låta barnen stanna hos sina föräldrar eller vårdnadshavare.

– Vi har medkänsla, vi vill hålla ihop familjer, säger han enligt TV-kanalen CNBC.
Han fortsätter:
– Jag kommer att skriva under någonting inom kort, som kommer att innebära detta.

Vid 21-tiden på onsdagskvällen kom beskedet att han skrivit under presidentordern. Med den stoppas separationer av familjer vid gränsen – men nolltoleransen kommer ändå att vara kvar, enligt Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer