Sjukvårdsapersonal i New York, USA hjälper människor att registrera sig för apkoppevaccinet på en av stadens vaccinationsplatser. Foto: Mary Altaffer/AP/TT

USA: Spridning av apkoppor hälsonödläge

Uppdaterad
Publicerad

USA utlyser hälsonödläge på grund av spridningen av apkoppor i landet. Det gör det möjligt att få loss bistånd, personal och hjälp till datainsamling för att lyckas bekämpa viruset.

– Vi är redo att ta vårt gensvar till nästa nivå i kampen mot viruset, och vi uppmanar varje amerikan att ta apkoppor på allvar och hjälpa oss bekämpa viruset, säger hälsominister Xavier Becerra.

Över 6 600  personer i USA har hittills smittats av viruset. De flesta av dem är män som haft sexuell kontakt med andra män, men myndigheterna betonar att vem som helst kan bli smittad.

Utlysandet av nationellt hälsonödläge signalerar att USA:s regering tar allvarligt på viruset, och utgör en global varningsklocka, enligt Lawrence Gostin, expert på offentlig hälsa vid Georgetown-universitet.

Se klippet nedan för att veta mer om viruset och hur det smittar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittar apkoppor bara vid sex? Se virusforskaren Ali Mirazimi gå igenom tre vanliga påståenden om viruset. Foto: SVT/AP/CDC

DETTA VET VI OM APKOPPOR

  • Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.
  • Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.
  • Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.
  • Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.
  • Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.
  • Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.
  • Flera fall av det sällsynta viruset har upptäckts i USA och Europa. Fram till och med den 21 juli har 77 fall av apkoppor bekräftats i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.