Foto: TT

USA stämmer Fiat Chrysler för utsläppsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska miljömyndigheten EPA stämmer biltillverkaren Fia Chrysler för misstänkt fusk i samband med utsläppstester av dieselmotorer. Stämningen, som lämnades in i en domstol i Detroit, gäller 104.000 bilar som sålts sedan 2014.

Anklagelserna gäller samma typer av mjukvarumanipulationer som tidigare kostat Volkswagen mångmiljardbelopp i uppgörelser. I fallet med Fiat Chrysler rör det sig dock om betydligt färre fordon än VW-skandalen som omfattar 11 miljoner bilar världen över.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Volkswagen-skandalen

EPA framförde de första fuskanklagelserna mot Fiat Chrysler i januari i år. De utpekade modellerna är Jeep Grand Cherokee and Dodge Ram.

Företaget kommenterar stämningen med att det är besviket och tänker försvara sig med kraft, i synnerhet mot anklagelserna att företaget medvetet installerat utrustning för att fuska i utsläppstester.

TV: Volkswagens avgasfusk dödar tusental

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.