Här syns den interkontinentala roboten skjutas upp natten till den 4 juli. Obs: Bilden har tillhandahållits av Nordkoreas statsmedier och har inte kunnat verifieras av andra källor. Foto: TT

Källor i USA: Troligt att Nordkoreas nya robot kan nå Alaska

Uppdaterad
Publicerad

Här ovan visas den första bilden, släppt genom statsägda nyhetsbyråer i Nordkorea, på den omtalade uppskjutningen av en påstådd interkontinental robot från Nordkorea. Myndighetskällor inom USA bekräftar också att man finner det troligt att missilen skulle kunna nå Alaska. Samtidigt kallar USA FN:s säkerhetsråd till ett extrainsatt möte om uppskjutningen, att hållas bakom stängda dörrar.

Under natten mot tisdag svensk tid genomförde Nordkorea ännu ett robottest. I Pyongyang hävdar regimen att man denna gång genomfört sin första lyckade provskjutning av en interkontinental ballistisk missil (ICBM), som är en robot med en räckvidd på mer än 5.500 kilometer.

Nordkoreansk stats-tv går så långt att konstatera att roboten hade kunnat avfyras mot vilken plats som helst i världen. Det är också något som Nordkorea vid flera tillfällen meddelat att man har för avsikt att utveckla.

Nordkorea-krisen

LÄS MER: Nordkorea: Vi sköt en interkontinental robot

”Skulle nå hela Alaska”

Analytiker och experter menar dock att den nya typen av roboten mer troligtvis skulle kunna nå som längst den amerikanska delstaten Alaska, och inte exempelvis kontinentala USA, eller ödelstaten Hawaii i Stilla havet.

– Om rapporterna är korrekta, skulle samma missil kunna nå maximalt 6.700 kilometer, säger fysikern och missilforskaren David Wright, till Reuters.

– Räckvidden skulle inte vara tillräcklig för att nå de 48 [sammanhängande] staterna eller Hawaii, men den skulle nå hela Alaska.

LÄS MER: Analys: ”Nordkoreas genombrott ökar risken för konflikt”

Trump: Har han inget bättre för sig?

USA:s Donald Trump kommenterade snabbt uppskjutningen på Twitter:

”Nordkorea har just skjutit upp en ny robot. Har inte den här killen något bättre att göra med sitt liv? Svårt att tro att Sydkorea och Japan kommer att tolerera det här så mycket längre. Kanske kommer Kina att sätta åt Nordkorea hårt och få detta nonsens att upphöra en gång för alla!”

Under tisdagen har det varit tyst från den amerikanska regeringen kring hur man strategiskt bedömer den uppskjutna roboten, och huruvida man bedömer att Nordkorea nu behärskar medlen att faktiskt angripa amerikansk mark.

LÄS MER: Trump om Kim Jong-Un: Har killen inget bättre för sig?

USA-källor: Troligt att den kan nå oss

Nu bryter anonyma källor den tystnaden. Två amerikanska myndighetskällor som ska ha insyn i militärens analyser, bekräftar nu för nyhetskanalen NBC att USA från officiellt håll också uppskattar det som troligt att det faktiskt har rört sig av ett test av just en interkontinental robot.

Man delar bedömningen med oberoende experter om att en nordkoreansk missil nu skulle kunna nå Alaska.

USA begärde under eftermiddagen lokal tid också att FN:s säkerhetsråd kallas till ett särskilt möte, bakom stängda dörrar, om uppskjutningen. Sverige skulle i så fall delta i mötet, som ett av länderna som just nu sitter invalt bland säkerhetsrådets femton medlemsländer.

LÄS MER: Margot Wallström: Utvecklingen i Nordkorea ”måste upphöra”

Enligt flera amerikanska källor håller också representanter för USA:s säkerhetstjänst, diplomatkår och militär ett extrainsatt möte för att diskutera hur USA bör reagera.

Kina och Ryssland kräver nedtrappning – även från USA

President Trump blev också något sannspådd i att Kina nu reagerar kraftigare än vanligt på Nordkoreas agerande.

Kinas ledare Xi Jinping gjorde under tisdagen ett uttalande tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin, efter att de båda träffats i Moskva för ett möte där flera frågor avhandlades.

Ryssland och Kina lovar att agera tillsammans för att trappa ner situationen på Koreahalvön, men kräver också att USA trappar ner sin militära närvaro i regionen och avbryter sina militära övningar med sin samarbetspartner Sydkorea.

LÄS MER: Kina och Ryssland i enad front mot Nordkorea

Även Koreas grannländer Sydkorea och Japan, allierade till USA och inom räckhåll för Nordkoreas robotar, har kraftigt fördömt uppskjutningen. Den nya roboten, liksom flera andra som testskjutits på senaste tiden, landade efter testfärden i Japanska havet, inom Japans ekonomiska territorium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet