John Kirby, talesperson för Pentagon och majoren William Taylor, bekräftar att två högt uppsatta IS-strateger dödades i drönarattacken. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Två ”högprofilerade” IS-strateger döda i amerikansk drönarattack

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska militären säger sig ha dödat två IS-strateger i en drönarattack i Afghanistan.

Samtidigt uppmanar USA sina medborgare att omedelbart hålla sig borta från entréerna till Kabuls flygplats, efter nya skarpa terrorhot.

Det obemannade luftangreppet mot personerna ur IS Khorasan skedde öster om huvudstaden Kabul, i Nangarharprovinsen som gränsar till Pakistan. Det uppger amerikansk militär.

På en presskonferens under lördagen beskriver general William Taylor personerna som ”högprofilerade IS-strateger”. Ytterligare en person ska ha skadats i samband med insatsen, som inte ska ha krävt några civila dödsoffer, enligt Pentagon.

Det bestrids dock av en lokal ledare i Jalalabad som enligt The Guardian säger att minst tre personer dödats – bland dem kvinnor och barn. Tidningen har inte kunnat bekräfta varken ledarens eller USA:s bild av händelsen.

”Terroristerna kommer inte vinna”

Det är oklart om någon av måltavlorna hade någon koppling till torsdagens terrordåd på Kabuls flygplats i vilket närmare 200 personer dog – däribland 13 amerikanska soldater.

IS Khorasan, den internationella terrororganisationens afghanska gren, har tagit på sig torsdagens bombdåd vid Kabuls flygplats. Kort därpå lovade USA att utföra vedergällningsattacker mot terrorrörelsen.

– Vi kommer att svara med kraft och precision när vi anser att tiden är inne. Ni ska veta detta: Dessa IS-terrorister kommer inte att vinna, sade USA:s president Joe Biden på en presskonferens efter terrordådet.

”Trolig” risk för fler attacker

Hotet om nya dåd mot flygplatsen beskrivs som överhängande och USA uppmanade under natten mot lördag sina medborgare att inte befinna sig i närheten av flygplatsens entréer.

”På grund av säkerhetshotet vid Kabuls flygplats fortsätter vi att uppmana amerikanska medborgare att undvika att resa till flygplatsen och att undvika ingångarna,” skriver USA:s ambassad i Kabul.

Pentagons talesperson John Kirby bedömer risken för nya attacker mot flygplatsen som ”trolig”.

– Vi övervakar de här hoten väldigt väldigt noga, i realtid, sa Kirby i ett uttalande på fredagen.

Flera länder har avslutat sina evakueringsinsatser från Kabul men fortfarande väntar omkring 5 000 människor inne på flygplatsen på att få kliva ombord på något av de sista planen ut ur landet innan tidsfristen för evakueringarna löper ut på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.