Polis övervakar Kanadas ambassad i Peking i ett allt mer spänt läge mellan länderna. Foto: AP/Andy Wong

USA varnar för Kinaresor efter gripanden

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska UD uppmanar sina medborgare att vara extra försiktiga när de reser till Kina. De varnar för risken att amerikaner blir kvarhållna i landet. Svenska UD har inte ändrat sina råd.

De amerikanska reserekommendationerna uppdaterades under torsdagen. I USA och i många andra länder finns en fyrgradig skala där den fjärde och högsta nivån är avrådan från resor. Nu uppmanas till ”extra försiktighet” , steg två på skalan.

”Godtyckliga lagar”

Anledningen uppges vara ”exit bans”, förbud för amerikanska medborgare att lämna Kina och ”godtyckligt tillämpade lokala lagar”.

”Ibland hålls amerikanska medborgare kvar i Kina i åratal. Kina använder dessa utreseförbud för att förmå amerikaner att samarbeta och som lockbete för att få individer att återvända till Kina från utlandet”, skriver UD.

Hot och trakasserier

I reseråden hävdas att amerikanska medborgare har blivit hotade och trakasserade och kan bli gripna utan tillgång till konsulär hjälp eller information om påstådda brott. De riskerar även att bli utsatta för utdragna förhör och bli fängslade eller deporterade av säkerhetspersonal för att ha yttrat sig kritiskt om den kinesiska regeringen.

Risk för kontroller

Eftersom Kina inte erkänner dubbla medborgarskap riskerar amerikaner med kinesisk bakgrund trakasserier och kontroller, enligt det amerikanska utrikesdepartementet.

De allt mer spända relationerna anses hänga ihop med Huaweis finanschef Meng Wanzhou.

Huvudanklagelsen mot Wanzhou är att hon försökt dölja Huaweis kopplingar till Skycom, som försökt sälja amerikansk utrustning till Iran. Sådana affärer skulle ha brutit mot USA:s sanktioner. Foto: REUTERS/David Ryder

Hon greps den 1 december 2018 i Kanada på USA:s begäran och är nu släppt mot borgen. Meng Wanzhou anklagas för att ha försökt dölja Huaweis kopplingar till Skycom, som trots USA:s sanktioner misstänks ha försökt sälja utrustning till Iran.

Kina har bekräftat att man gripit den förre diplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor, misstänkta för att ”vara inblandade i aktiviteter som skadar landets säkerhet”.

Kanadensiske Michael Spavor har gripits i Kina. Foto: AP/TT

Sedan dess har 13 kanadensiska medborgare blivit gripna i Kina, enligt The Globe and Mail. Åtta av dem ska ha släppts.

I rekommendationerna från svenska UD finns inte några varningar för resor till Kina.

– Vi och USA har olika system för reserekommendationer och avrådan. Vi har inte ändrat våra rekommendationer och använder inte den fyrgradiga skalan, säger Patric Nilsson, UD:s presschef.

Följer UD:s råd

Svenskt näringsliv och Business Sweden säger i en kommentar till SVT Nyheter att de följer UD:s reseråd.

Kungens resa med Ingenjörsvetenskapsakademien IVA ställdes in på grund av förhandlingar om frigivning av den fängslade svensk-kinesiske författaren Gui Minhai. IVA genomförde trots det resan.

– Vår studieresa genomfördes som planerat utan dramatik med ett givande kunskapsutbyte, säger Helena Mehra, pressansvarig på IVA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.