Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

USA varnar Iran efter utspelet mot Israel

Uppdaterad
Publicerad

Iran har hotat med att man kommer att agera om Israel invaderar Gaza. Nu varnar USA i sin tur ledningen i Teheran. Men Karin Aggestam, professor i statsvetenskap i Lund, tror inte att Iran planerar att bli en aktiv part i konflikten.

På lördagen varnade Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian för att konflikten mellan Israel och terrororganisationen Hamas riskerar att sprida sig om Israel går in militärt i Gaza. Dessutom ska Iran ha skickat ett meddelande till Israel via FN där man framfört att man kan bli ”tvunget att ingripa” om Gazaremsan invaderas, enligt diplomatkällor som den amerikanska nyhetssajten Axios pratat med.

USA:s säkerhetsrådgivare Jake Sullivan anser att det finns en risk att Iran blir involverat.

– Det är anledningen till att presidenten (Joe Biden) så snabbt och beslutsamt har agerat för att skicka hangarfartyg till östra Medelhavet och flygplan till Gulfen. Han vill skicka ett tydligt budskap om avskräckning till varje stat eller aktör som skulle försöka utnyttja den här situationen, säger han.

– Vi måste förbereda oss för varje möjlig utveckling.

Experten: Höjer retoriska nivån

Karin Aggestam, professor i statsvetenskap i Lund, tror dock att varken Iran eller den shiamuslimska milisgruppen Hizbollah, som har beskjutit norra Israel från Libanon de senaste dagarna, har haft som avsikt att delta aktivt i konflikten.

Irans utspel är troligen ett retoriskt drag, enligt Karin Aggestam.

– Detta är att man höjer den retoriska nivån och återigen använder Palestinafrågan för att visa på att Iran står upp som beskyddare av palestinska rättigheter och stöd. Det är ett sätt att visa regionalt ledarskap, säger hon.

Hon beskriver det för ett ”solidaritetsuttryck för att stödja Palestina”.

På söndagen upprepade dock Hossein Amirabdollahian sina hot. Han säger till Al Jazeera att Iran inte kan förbli en ”observatör” om Israel fortsätter sina attacker mot Gaza.

– Om kriget utvidgas kommer också betydande skador att tillfogas USA, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.