En immigrant frihetsberövas av USA:s tull- och invandringsmyndighet ICE tidigare i juli. Foto: TT

USA vill snabba på utvisning av migranter

Uppdaterad
Publicerad

USA kommer att utöka möjligheterna för tull- och invandringsmyndigheten ICE att snabbt deportera migranter som tagit sig in i landet på illegal väg. Det uppgav Vita huset på måndagskvällen.

För att snabba på processen kommer migranterna inte att få sin sak prövad av en domare, och heller inte garanteras en egen advokat. Enligt de nya reglerna ska alla papperslösa kunna utvisas inom några dagar, i stället för som i dag månader eller år.

Enligt myndigheterna kommer detta att minska den genomsnittliga tid en migrant sitter frihetsberövad i väntan på besked, från i genomsnitt 51,5 dagar till 11,4. Det ska i sin tur minska pressen i de läger migranterna hålls.

Reglerna ska gälla alla migranter, såvida de inte kan visa att de vistats i USA under minst två år. Enligt tidigare bestämmelser kunde en så snabb deportation bara ske om migranter som tagit sig in i USA illegalt fångats av myndigheter inom 100 miles (cirka 160 kilometer) från gränsen och bara hade vart i landet i mindre än två veckor.

De nya reglerna lär dock inte träda i kraft så snabbt som presidenten vill. Minst en människorättsorganisation har redan hotat att stämma staten över de nya reglerna. Kritiker har redan påpekat att snabbare utvisningar kommer öka antalet fel som begås. Enligt forskning på Northwestern University i Chicago, är en av hundra av alla som fångas in av IC, och en av 200 som faktiskt deporteras, amerikanska medborgare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer