En gata i Bogotá efter att utegångsförbudet trätt i kraft. Foto: Luisa Gonzalez /TT-Reuters

Utegångsförbud i Colombias huvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Efter två dagars oroligheter utfärdade myndigheterna nattligt utegångsförbud i Colombias huvudstad Bogotá från kl 21 på fredagen lokal tid.

Utegångsförbudet är det första i Bogotá sedan 1977, säger konfliktforskaren Jorge Restrepo till nyhetstjänsten Bloomberg.

Oroligheterna utbröt i torsdags efter den största politiska protestaktionen i landet på många år. Minst 250 000 personer gick ut på gatorna i Bogotá för att protestera mot mot president Iván Duques regering och mot de ekonomiska klyftorna i landet.

Demonstranter i Medellin, landets näst största stad, i en kastrullprotest (”cacerolazo”) mot regeringen. Foto: Joaquin Sarmiento /TT-AFP

Slagsmål och plundring

Efteråt utbröt slagsmål och plundring på olika håll, i huvudstaden och i andra delar av landet.

I flera städer kallades militär in mot protesterna. Tre personer dödades i regionen Valle del Cauca i västra Colombia. Enligt myndigheterna dödades samtliga i samband med att polisen ingrep mot plundring, men de närmare omständigheterna framgår inte.

Myndigheterna uppger att minst 122 civilpersoner har skadats, liksom 151 poliser och militärer.

Tårgas på torget

På fredagen ägde nya protester rum, både fredliga och våldsamma. Polisen använde tårgas för att skingra demonstranter som samlats på Plaza Bolívar för att slå på kastruller framför parlamentsbyggnaden.

Plaza Bolívar, framför parlamentsbyggnaden i Bogotá, en av många platser där demonstranter samlats. På fredagen använde polisen tårgas för att driva tillbaka dem. Foto: Ivan Valencia /TT-AP

Maskerade ungdomar slogs med polis i delar av Bogotá, liksom i landets tredje största stad Cali.

Tidningen El Espectador har publicerat en filmsnutt som visar hur en stor grupp plundrare tar sig in i en butik genom att forcera metalljalusin med hjälp av en stulen lokalbuss.

Presidenten utlovar dialog

President Duque försöker nu gå demonstranterna till mötes för att lugna ned situationen. På fredagen utlovade han en ”nationell dialog” för att söka lösningar på problem som korruption och ojämlikhet.

Det är oklart hur utspelet bemöts av hans politiska motståndare, men det har i alla fall välkomnats av lantarbetarnas fackförening.

Vänsterledaren Gustavo Petro, som förlorade presidentvalet 2018 mot Duque, skriver på Twitter att regeringen går mot militarisering och diktatur och att brottslingar har fått betalt för att ställa till oroligheter i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.