Ett barn i närheten av ett flyktingläger i Idlib i norra Syrien. Foto: TT

Analys: Utländska intressen avgör Idlibs öde

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Attackerna mot oppositionsfästet Idlib har redan börjat – och många frågar sig nu: Blir det en storskalig offensiv eller ett begränsat anfall? Ryssland, Iran och Turkiet kommer avgöra saken.

Samir Abu Eid

Mellanösternkorrespondent

Syriska och ryska stridsflyg genomför just nu intensiva bombräder mot Idlibprovinsen i nordvästra Syrien. Situationen är redan illa; människor har dödats, skadats och tvingats fly – men det kan komma att bli mycket värre än så.

FN varnar för att en större offensiv kan leda till en humanitär katastrof.

Regionen snart i Assads händer

Idlibprovinsen är ett starkt oppositionsfäste och det var ett av de första områdena som rebeller tog över från regimen. Jag var själv där flera gånger under 2012 och 2013 och intervjuade oppositionella som demonstrerade mot president Bashar Al Assad och rebeller som tagit upp vapen mot regimsoldater.

Al Assad har svurit att återta kontrollen över hela Syrien och med hjälp av Ryssland och Iran så har regimen lyckats ta tillbaka område för område. Häromåret återtog regimen östra Aleppo från rebellerna, och tidigare i år östra Ghouta utanför huvudstaden Damaskus.

Och nu är det alltså Idlib som Bashar Al Assad har siktet inställt på.

Idlibprovinsen ligger strategiskt. Det gränsar till ett av regimens starkaste fästen i väster, och landets viktigaste motorväg går genom provinsen.

Och dessutom har det ett starkt symboliskt värde – som oppositionens sista större befästning

Regimen har ryskt och iranskt stöd

I provinsen finns uppskattningsvis 70 000 beväpnade rebeller, många av dem hårdföra jihadister och terrorister. En del av dem bussades till Idlib från andra delar av landet, i uppgörelser när regimen återtog kontroll över områden som östra Aleppo och Ghouta.

Men i området finns också omkring tre miljoner civila, varav ungefär hälften är internflyktingar som redan flytt från andra delar av landet.

Samtidigt som syriska stridsvagnar och marktrupper mobiliserat utmed gränsen till Idlibprovinsen pågår samtal om Idlibs öde – och det är utländska intressen som kan komma att avgöra saken.

Ryssland och Iran vill hjälpa regimen vinna tillbaka hela Idlib. Tillsammans har de varit framgångsrika med att återta kontrollen av andra delar av landet, så varför skulle de stanna upp nu?

Civila har ingenstans att fly

Men i Idlib finns turkiska styrkor. De stödjer oppositionen och olika rebellgrupper och de vill fortsätta ha inflytande i området. I Turkiet finns redan över tre miljoner syriska flyktingar och landet vill inte ta emot ytterligare hundratusentals flyktingar.

Än så länge är gränsen mot Turkiet stängd och det innebär att de civila i Idlib inte har någonstans att ta vägen om regimsoldater går till attack.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Rysslands Vladimir Putin och Irans president Hassan Rohani träffades nyligen under ett toppmöte i Iran för att diskutera situationen i Idlib.

De kom överens om att eliminera terrororganisationerna IS och Jabhat Al Nusra från Syrien. Det talar för en begränsad operation.

”Storskalig offensiv”

Men Rysslands president Putin slog fast att ”den lagliga regeringen i Syrien har rätt att återta kontrollen över hela sitt territorium”. Det talar för en storskalig offensiv.

Oavsett vad som händer kan det återigen bli oskyldiga civila som drabbas allra värst.

Och även om Bashar Al Assad återtar Idlibprovinsen så finns det territorier som regimen inte styr över. Turkiet kontrollerar ett område i norr, kurderna stora delar av nordöst och rester av IS finns på gränsen till Irak.

Kriget i Syrien har pågått i över sju år – och det är långt ifrån över.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.