• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukraina uppges angripa Wagnersoldater i Sudan: ”Syftet med operationerna är att strypa Wagners och Rysslands inkomster”. Foto: SVT/TT

”Utländska intressen driver på det bortglömda kriget i Sudan”

Publicerad
Analys ·

Konflikten mellan Sudans armé och den paramilitära gruppen RSF har rasat sedan april 2023. Både vapen och ammunition borde ha sinat vid det här laget, men i bakgrunden finns mäktiga aktörer som eldar på den glömda konflikten vid Röda havets västra strand.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Det finns gott om mystiska flygplan i Sudan. Den 6 februari förra året landar ett plan i den avlägsna ökenstaden Hamrat al-Sheikh. Några nyfikna människor samlas runt planet och en av dem filmar med sin telefon. Enligt nyhetstjänsten Middle East Eye kommer planet ursprungligen från Förenade Arabemiraten och är lastat med vapen.

Drygt ett år tidigare genomsöks ett ryskt fraktplan på flygplatsen i Khartoum. Lasten uppges vara småkakor, men under kakorna hittas stora mängder guld, enligt CNN. Den ryska Wagnergruppen antas ligga bakom kakguldet.

Oroligheter i Sudan

De två incidenterna ovan får stå som exempel på när utländska intressen driver på kriget i Sudan och som uppmärksammats i flera rapporter, bland annat från FN:s Expertpanel.

Många internationella intressen

Kriget blir alltmer intensivt och bomberna faller över huvudstaden Khartoum och den västra provinsen Darfur.

Ett misstag många gör är att se konflikten i Sudan som ännu ett inbördeskrig i Afrika med enbart lokala ingredienser. Men Sudan är också ett land som tillhör Arabvärlden och är sedan länge kopplat till lojaliteter och konflikter i den regionen.

Förenade Arabemiraten stödjer RSF för att man hävdar att den paramilitära gruppen är ett bålverk mot islamistisk extremism. Landet har också stora jordbruksintressen i södra Sudan och en stor del av RSF:s guld hamnar i Dubai. Ryssland som, via Wagnergruppen (numera Africa Corps), har intressen i guldgruvor i Sudan backar också RSF.

Se videon ovan där Ukraina uppges attackera Wagner i Sudan.

”Ett av geopolitikens viktigaste lägen”

På andra sidan i konflikten står den sudanesiska armén, som stöds av Egypten, Turkiet och Iran.

– Kriget eldas på av externa krafter som tävlar om inflytande i det strategiskt viktiga landet, säger Sudanexperten Cameron Hudson, till Financial Times.

När Cameron Hudson talar om strategiskt viktigt menar han inte bara att Sudans läge i Sahel, att landet gränsar mot sju länder, utan främst dess kust mot Röda havet. Det är ett av geopolitikens viktigaste områden, inte minst som en stor del av världshandeln mot Europa går genom Suezkanalen.

Smuggling driver krigsmaskineriet

I Djibouti ett stycke söder om Sudan finns bland många andra franska, amerikanska, saudiarabiska och kinesiska militärbaser. Ryssland och Förenade Arabemiraten vill båda etablera sig vid Sudans kust.

Utan alla dessa utländska intressen skulle kriget i Sudan kanske inte pågått längre. Men med vapen och bränsle som smugglas in via skakiga grannländer som Libyen, Tchad och Centralafrikanska Republiken hålls krigsmaskineriet och övergreppen igång.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet