Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I nio månader har inbördeskriget i Sudan pågått. Nu riskerar det blodiga kriget att resultera i världens största hungerkris. Foto: World Food Program / EBU

Varningen om läget i Sudan: ”Världens största hungerkris”

Publicerad

Inbördeskriget i Sudan har härjat i nio månader och orsakat världens största flyktingkris. Nu riskerar katastrofen också skapa världens största hungerkris, varnar FN:s världslivsmedelsprogram.

”Människorna i Sudan har blivit bortglömda. Miljontals liv står på spel tillsammans med hela regionens fred och stabilitet”, skriver Cindy McCain, chef för FN:s världslivsmedelsprogram (WFP), i ett pressmeddelande.

Fler än 25 miljoner människor i regionen är fast i en negativ spiral av allt mer osäker livsmedelsförsörjning. I konfliktplågade Sudan, Sydsudan och Tchad kan hjälporganisationer inte nå fram till många som hotas av svält.

Oroligheter i Sudan

Blodigt inbördeskrig

Roten till den humanitära situationen i regionen är det inbördeskrig som bröt ut i Sudan under förra året.

Konflikten har drivit fler än 6,7 miljoner människor från sina hem, visar en omfattande rapport från FN. Enligt rapporten har många krigsbrott sannolikt begåtts i kampen om vem som ska styra Sudan.

Båda sidor i konflikten uppges ha utfört urskillningslösa attacker mot civila, begått omfattande våldtäkter och rekryterat barn till striderna. Minst 14 600 personer har dött i konflikten, skriver New York Times, med hänvisning till en ideell organisation som specialiserat sig på ämnet.

Kriget försvårar

”90 procent av dem som hotas av akuta hungernivåer i Sudan är fast i områden som nästan är helt otillgängliga”, skriver WFP och pekar på stridigheterna som den största försvårande faktorn.

Hjälporganisationen uppger att man inte kan få tillräckligt med hjälp till behövande på grund av ”det obevekliga våldet och inblandningen från de stridande parternas sida”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet