Venezuelas president Nicolás Maduro avser inte att utlysa ett nyval efter påtryckningar från bland annat EU:s medlemsländer. Här med sin fru Cilia Flores under ett möte i lördags. Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

Utlyser inte nyval – Venezuelas president avvisar europeiskt krav

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas sittande president Nicolás Maduro avvisar europeiska påtryckningar om att utlysa ett nyval. Samtidigt väntas oppositionens ledare Juan Guaidó ge besked om när landet kan ta in hjälp utifrån.

Venezuelas sittande president Nicolás Maduro avvisar europeiska påtryckningar om att utlysa ett nyval, rapporterar AFP.

Maduro sade i en spansk tv-intervju på söndagen att han inte kommer ge vika för påtryckningar från de många länder i framförallt västvärlden som vill se honom avgå.

”Extrem situation”

– De försöker tränga in oss i ett hörn med ultimatum och pressa oss till en extrem situation med konfrontation, sade Maduro.

Avgångskravet blossade upp till en internationell angelägenhet efter att oppositionsledaren Juan Guaidó utropat sig själv till tillfällig president och att flera länder, däribland USA, gett Guaidó sitt stöd.

Ett antal EU-länder med Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien i spetsen har tidigare uppmanat Maduro att utlysa nyval senast denna helg. Annars kommer länderna att betrakta Juan Guaidó som Venezuelas interimspresident.

Guaidó förväntas be om hjälp

Guaidó är ledare för den oppositionsledda nationalförsamlingen som stiftar landets lagar. På Twitter skriver han i respons till Maduros avfärdande av nyval att församlingen kommer att göra allt de kan för att återställa demokratin i landet.  

”Vi kommer att använda vår makt till att hantera krisen, återställa demokratin och uppnå frihet”, skriver Juan Guaidó på Twitter.

Guaidó sade under söndagen att han ska försöka förmå EU att bistå Venezuela med humanitär hjälp. Guaidó säger att upp till 300 000 människor i landet befinner sig på gränsen till att dö och att landet är i stort behov av hjälp utifrån.

Trump: Militärt ingripande ett alternativ

President Maduro anser att en sådan hjälp kan bana väg för militär intervention ledd av USA.

I Washington har USA:s president varnat Maduro för att ett militärt ingripande är ett tänkbart alternativ för att hantera krisen i det oljerika Venezuela.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.