Margot Wallström Foto: TT

Utredning om folkmordet 1915

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) fortsätter att vägra kalla övergreppen 1915 mot armenier, assyrier och andra kristna folkgrupper för ett folkmord.

I en riksdagsdebatt under torsdagen beskrev hon det som ett massövergrepp, där ett stort antal människor mördades, deporterades eller tvingades på flykt.

En expertutredning ska nu se över de folkrättsliga, konstitutionella, straffrättsliga och politiska aspekterna bakom att benämna händelserna under det Osmanska riket för folkmord.

Folkmordet 1915

– Jag tänker inte dra det i långbänk. Vi tar det på allvar, sade Margot Wallström.

Folkpartisten Robert Hannah var nöjd med hennes formuleringar men tyckte ändå att det var fegt att statsminister Stefan Löfven inte levt upp till sitt löfte före valet att regeringen skulle fullfölja riksdagens beslut 2010, mot Alliansregeringens vilja, att kalla det för just folkmord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet