Demokratiske ledamoten i underrättelseutskottet i USA:s representanthus, Adam Schiff, annonserade utredningen som berör Rysslands president och USA:s president Donald Trump. Foto: TT

Utredning startas om rysk inblandning i Trump-kampanjen

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en utredning kommer att dra igång för att ta reda på vilken roll Ryssland, och president Vladimir Putin, hade i samband med Trumps presidentvalskampanj i USA. Det har underrättelseutskottet i USA:s representanthus enats om, rapporterar Reuters.

I ett skriftligt uttalande skriver utskottet att man är överens, undertecknat av såväl den republikanske utskottsordföranden Devin Nunes som den demokratiske ledamoten Adam Schiff.

Nu ska underrättelseutskottet i representanthuset utreda Rysslands inverkan på valet. En av frågorna som man hoppas att utredningen ska ge svar på formuleras enligt följande:

USA-val 2016

”Innehöll de ryska aktiviteterna några kopplingar mellan Ryssland och individer kopplade till politiska kampanjer, eller några andra personer i USA?”

”Ska utreda rysk maskopi”

Mer rakt på sak gick demokraten Adam Schiff i en intervju med MSNBC på onsdagen när han kommenterade vad han betraktar som kärnan i överenskommelsen.

– Vi kommer att utreda anklagelser om rysk maskopi med Trump-kampanjen, sade han till tv-kanalen.

Minoriteten (demokraterna) och majoriteten (republikanerna) i det aktuella utskottet har enats om saken. Beskedet om utredningen kommer knappt två månader efter att USA:s underrättelsetjänst i en rapport konstaterat att Vladimir Putin själv gett order om att försöka påverka valutgången i USA under hösten 2016.

”Vidare bedömer vi att Putin och den ryska regeringen utvecklade en tydlig preferens för nyvalda president Trump”, stod att läsa i rapporten.

LÄS MER: Här är rapporten som pekar på Putins inblandning i USA-valet

Sedan dess har frågan om Rysslands kopplingar till Trump-kampanjen återkommit löpande. För två veckor sedan avgick USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn efter uppgifter om att han, innan han tillträtt på posten, haft privata samtal om sanktioner med Rysslands ambassadör.

”Jag gav tyvärr den blivande vicepresidenten och andra ofullständig information om mina telefonsamtal med Rysslands ambassadör”, skrev Flynn i sin avskedsansökan.

Trump och Moskva nekar

Dagen efter att Flynn tackade för sig, efter bara några veckor på posten som rådgivare, rapporterade CNN att just han fanns med bland de namn som under valkampanjen ska ha haft upprepade kontakt med ryssar kända av USA:s underrättelsetjänst.

Donald Trump har hela tiden förnekat att hans medarbetare, än mindre han själv, haft någon som helst kontakt med Moskva före valet i november 2016. Anklagelserna och rapporteringen i medier har han bland annat kallat för ”lurendrejeri”, konstaterar nyhetsbyrån Reuters.

Även Ryssland har avfärdat uppgifterna.

Den utredning om Rysslands inblandning i USA-valet 2016 som nu annonserats från underrättelseutskottet i representanthuset är knappast den enda. Även i senatens underrättelseutskott utreds saken, och därifrån har man uttryckligen bett en rad organisationer, myndigheter och presidentens medarbetare att inte göra sig av med material som på ett eller annat sätt skulle kunna vara av intresse för utredningen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet