Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nasrin Abdallah, befälhavare för YPJ. Foto: VYACHESLAV PROKOFYEV / KREMLIN / SPUTNIK POOL

YPJ: ”Vi vet att Turkiet förbereder en markoperation”

Publicerad

Turkiet flygbombar kurdiska mål i Syrien och Irak och har hotat med att inleda en ny markoffensiv i norra Syrien.

– Vi vet att de förbereder sig, säger Nasrin Abdallah, befälhavare och talesperson för YPJ, den kvinnliga delen av de kurdiska styrkorna YPG i Syrien.

I veckor har Turkiet flygbombat kurdiska mål i Syrien och Irak.

Flygoffensiven inleddes efter att Turkiets regering anklagat kurdiska organisationer för att ligga bakom det bombdåd som utfördes i Istanbul den 13 november. De kurdiska grupperna förnekar all inblandning i bombdådet.

Utrikesbyrån

Hotat med invasion

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har också hotat med att inom kort inleda en ny markoffensiv i norra Syrien för att skapa en så kallad säkerhetszon.

Markoffensiven skulle bli den fjärde större invasionen i området sedan 2016.

– Vi vet att de förbereder sig. De genomförde fler än 50 flyganfall över Rojava natten mellan 19:e och 20:e men utan att uppnå vad de ville. Vi är så gott som helt säkra på att de tänker genomföra operationen, säger Nesrin Abdullah, överbefälhavare i YPJ till SVT Nyheter.

Stormakterna manar till lugn

I norra Syrien finns både USA och Ryssland. Turkiet har uppmanat länderna att dra tillbaka sina trupper från området, men stormakterna har manat till lugn.

Den kurdiska milisen YPG har länge varit allierad med Nato i kampen mot Islamiska staten i norra Syrien. Turkiet anser dock att det finns en koppling mellan YPG och terrorstämplade PKK.

– Det här kriget kommer inte bara att drabba Syrien, utan också Turkiet och hela regionen. Vi har väldigt många flyktingar och en sådan attack kommer bidra till ännu fler. Vi har också cirka 12 000 IS-medlemmar som är fångar hos oss. Vart ska de ta vägen?

Se Utrikesbyrån: Erdogans syndabock från kl. 20.00 i SVT Play eller kl. 22.00 i SVT2.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Turkietskorrespondent Tomas Thorén. Foto: Aaref Watad/AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet