Ryska journalisten: Människor vill bara inte tro på det hemska

Uppdaterad
Publicerad

Medan kriget rasar i Ukraina blir den ryska statens grepp om informationen till den egna befolkningen allt starkare. Journalisten Tatjana Felgenhauer har varit nära att mista livet för sitt arbete med alternativa nyhetskällor och hon säger att ryssarnas förmåga att tänka kritiskt har slipats bort under Putins tid vid makten.

– Det är enklare att hitta och döda mig än att göra nåt åt Putins regim, säger hon till Utrikesbyrån.

Den ryska journalisten Tatjana Felgenhauer kallades förrädare av ryska statliga medier för sin rapportering. Kort efter kom en man in på hennes redaktion och knivhögg henne i halsen. Tatjana överlevde och jobbar än i dag med att få ut nyheter om Ryssland som visar en annan bild än den officiella versionen.

Men det blir allt svårare och hon säger att man, till skillnad från Tjetjenienkriget på 90-talet, inte ens kan räkna med föräldrar till stupade soldater att ifrågasätta propagandan om kriget i Ukraina.

Utrikesbyrån

– Putin har under 20 år kunnat stänga av människors förmåga att tänka kritiskt. En annan faktor är förnekelse av det som sker. Den enda trösten när man förlorat sitt barn är att tro att han var en hjälte. Sen får man också uppemot tolv miljoner rubel (motsvarande 1,7 miljoner svenska kronor reds.anm.), vilket man kan gå miste om om man visar att man är upprörd. Ute i regionerna är det galna pengar.

Fattigdom minskar acceptans för propaganda

Tatjana Felgenhauer säger att fattigdomen spelar in i hur mycket propaganda människor är villiga att acceptera. En ekonomisk försämring kan leda till att man letar efter alternativ information.

Ett av få tillfällen när man öppet ifrågasatte statens officiella version av något var när president Vladimir Putin höjde pensionsåldern, vilket resulterade i förlorade extrainkomster för de ryssar som fortsatt att arbeta efter pensionen.

– Helt plötsligt fick människor reda på att makten ljuger. Och om makten ljuger om det här så kanske den ljuger om allt annat. Då började folk läsa på och ta reda på saker och det var en jätteström av kritik.

Den här gången kan det dock bli svårare att slå igenom den officiella berättelsen om Ukraina.

– Jag är rädd att nu i krig, när människor är i en förnekelse och okunskap, så vill de bara inte tro allt det hemska som sker. Fram till att de berörs personligen är det osannolikt att nåt förändras.

Klicka på klippet för att höra mer av intervjun med Tatjana Felgenhauer och se mer om situationen i Ryssland i dag i Utrikesbyrån: Sovjet 2.0 i SVT2 kl 22 och från kl 19.30 i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet