Talibansupporter: ”Det kommer bli mindre opium i världen”

Publicerad

Talibanerna har lovat förbjuda opiumtillverkningen i Afghanistan, trots att de enligt FN:s beräkningar själva tjänar miljoner dollar varje år på produktionen.

Den afghanska politiska aktivisten Khairullah Shinwari, som stödjer talibanerna, säger att förbudet kan lyckas – om man får hjälp från omvärlden.

Afghanistans opiumproduktion blomstrar trots västvärldens upprepade försök att sätta stopp för tillverkningen. Den ger föda åt många afghanska bönder och står för en stor del av landets inkomstkällor. Men för 20 år sedan upphörde produktionen nästan helt. Under sin senaste period vid makten förbjöd talibanerna vallmoodlingar för opiumproduktion och afghanerna lydde.

Nu säger talibanerna att ett nytt förbud är på gång, men för att det ska kunna hållas behöver man bistånd från omvärlden.

Utrikesbyrån

– Det kommer bli mindre opium i världen, säger Khairullah Shinwari, aktivist och talibansupporter.

Behöver andra grödor

Han säger att opiumet har flödat ut ur Afghanistan de senaste åren för att medlemmarna av det tidigare USA-stödda styret själva var involverade i opiumhandeln.

– Så det fanns inget engagemang eftersom man hade ett eget intresse och tjänade pengar på detta. De fick internationellt stöd och bistånd, allt, men de kunde inte förbjuda odlingarna för att de hade ett egenintresse. Talibanerna är engagerade, men behöver internationell hjälp.

Biståndet en förutsättning

Just biståndet, som många länder dragit in efter talibanernas maktövertagande, säger han är en förutsättning för att bli av med opiumodlingarna.

– Talibanerna kan förbjuda odlingarna, men för att få ett slut på det behövs ett alternativ för bönderna så att de kan odla något annat och försörja sig själva.

Spela klippet för att höra Khairullah Shinwari berätta mer om talibanernas opiumplaner och se mer om talibanernas relation till opiumet i Utrikesbyrån: Talibanknarket i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet