Irrawaddydelfinen lever i kustområden i flera länder i södra och sydöstra Asien, samt även i en del floder och sjöar. Foto: Världsnaturfonden

Utrotningshotade delfiner återhämtar sig

Uppdaterad
Publicerad

Antalet utrotningshotade Irrawaddydelfiner i Mekongfloden i Kambodja har ökat från 80 till 92 individer på två år. Det är första gången på 20 år som beståndet växer.

Irrawaddydelfinerna hotas av fiskenät, där de fastnar som bifångst, men även av gifter och föroreningar. För 20 år sedan uppskattades antalet delfiner i Mekongfloden vara omkring 200, men 2015 hade antalet rasat till 80 för att nu alltså åter växa.

Krafttag mot tjuvfiske och illegala fiskenät tros vara anledningen till de goda nyheterna, uppger Världsnaturfonden (WWF) i ett pressmeddelande.

– Delfinerna finns längs en ganska kort sträcka längs Mekongfloden. I det här området har man satsat väldigt hårt på kustpatruller för att se till att det inte förekommer illegal fiskeverksamhet. Man har också konfiskerat stora mängder fiskenät. Det största hotet mot delfinerna är att de fastnar i nät och drunknar, säger Stina Nyström, marinbiolog på WWF.

Irrawaddydelfinerna lever i små och isolerade populationer i kustnära vatten och floder. Foto: Världsnaturfonden

Enligt WWF är det en väldigt viktig art för lokalbefolkningen, som vill att delfinen ska finnas kvar och ge möjligheter till inkomster via ekoturism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer