Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer förlora 90 procent av skörden i år”. Hör odlaren Alice Zertova. Klimatförändringarna ligger bakom. Foto: Marco Nilsson/SVT

Utslagen äppelskörd väcker het debatt inför EU-valet i Tjeckien

Publicerad

Sommarens äppelskörd är utslagen i stora delar av Tjeckien. Det beror på klimatförändringarna, enligt forskare i landet. Inför EU-valet rasar nu en klimatdebatt, där unga väljare ställs mot de äldre.

– Titta här, inte ett enda äpple. Vi kommer förlora 90 procent av skörden i år, berättar Alice Zertova medan hon visar runt SVT i sin äppelodling.

Bruna, sönderfrusna vissna blommor sticker ut bland bladen. Familjen har ägt gården i 350 år, de har överlevt kommunismen men har nu mött en ny fiende, klimatförändringarna.

EU-val 2024

500 av Tjeckiens fruktodlare förlorar 80-90 procent av sin skörd i år, samma öde har drabbat många odlare i grannländerna Polen och Ukraina också.

Tidigare blomning

– Sen 60-talet har Tjeckien värmts upp med två grader. Våren kommer allt tidigare och blomningen sker redan i slutet av vintern. Men tidpunkten för frosten har inte förändrats, så de blommande fruktträden utsätts upp till 50 dagar för frostrisk. Den perioden brukade bara vara två veckor, förklarar professor Jakub Hruska, en av Tjeckiens främsta klimatforskare vid Charlesuniversitet i Prag.

Petr Fiala, landets premiärminister, väckte uppmärksamhet när han nyligen i en intervju i tidningen ”Respekt” sa att han tvivlar på i vilken grad människan står bakom den globala uppvärmningen.

Hoppas på EU

Men det gäller inte alla tjecker. Bland förstagångsväljarna ligger klimatfrågan som nummer ett i årets EU-val, enligt Eurobarometer. Europa är den kontinent som värms upp snabbast i världen, enligt WMO. Allt intensivare extremväder med värmeböljor, uttorkade floder, skogsbränder och översvämningar engagerar speciellt den unga generationen. På ett café i Prag möter SVT tre frustrerade studenter som sätter sitt hopp till EU.

– Jag anser att EU är mer kompetent när det gäller klimatpolitik än vår nationella regering, den gör i princip ingenting, säger Jiri Chabera, journaliststudent.

– De äldre generationerna har skaffat sig materiella tillgångar som de är rädda att förlora, tror Veronika Kravola, juridikstudent.

Och Jakub Jezek, socionomstudent, säger sig känna klimatångest.

– Jag tror att min medellivslängd kommer att kortas på grund av de klimatkatastrofer som kommer inträffa under min livstid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet