Ecuadors ex-president Rafael Corea och den nuvarande presidenten Lenin Moreno, under valet 2017. Foto: Dolores Ochoa / AP

Svensk häktad under politisk turbulens i Ecuador

Uppdaterad
Publicerad

En häktad svensk, en stor informationsläcka och korruptionsanklagelser. När Wikileaksgrundaren Julian Assange greps på ambassaden i London riktades världens blickar återigen mot Ecuador.

– Helt klart var ju Assange en bricka och ett maktvapen i ett större geopolitiskt spel, säger Rickard Lalander, professor i globala utvecklingsstudier på Södertörns högskola.

I början av april greps Wikileaks-grundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Bara timmar senare greps en svensk programmerare på flygplatsen i huvudstaden Quito.

I samband med gripandet av Assange kallade den tidigare presidenten Rafael Correa den nuvarande presidenten Lenin Moreno för ”den värsta förrädaren i ecuadoriansk och latinamerikansk historia”, för att han lät polisen gripa Assange.

Rafael Correa befinner sig sedan några månader tillbaka i Belgien, varifrån han mycket aktivt kritiserar det mesta Lenin Moreno gör. I Ecuador är Correa efterlyst misstänkt för kidnappning.

Vänner som blev fiender

Trots de i dag brokiga relationerna mellan Correa och Moreno har de båda arbetat tillsammans länge.

Rafael Correa var president i Ecuador i mellan 2007 och 2017. När han inte längre fick sitta kvar lyfte han fram den dåvarande vicepresidenten Lenin Moreno som sin efterträdare.

Ecuadors ex-president Rafael Corea och den nuvarande presidenten Lenin Moreno, under valet 2017. Foto: Dolores Ochoa / AP

– Många hade nog hoppats att det skulle bli en fortsättning av Correas medborgarrevolution. Moreno har påbörjat dialog med såväl den ekonomiska eliten som urbefolkningsgrupper, berättar Rickard Lalander.

Ett beslut som uppmärksammats är att Moreno tagit emot lån från internationella valutafonden (IMF), som kritiker menar försätter landet i en svår skuldsituation.

– Det har väckt stor kritik.

INA Papers 

Dagen då Julian Assange bars ut ur ambassaden twittrade Correa ut ett banknummer till ett konto i Panama, som han menar har använts av Moreno för att tvätta pengar. Kontot uppges tillhöra Morenos bror. 

Uppgiften om kontonumret kommer från en stor informationsläcka. Den publicerades under rubriken INA Papers den 1 mars 2019.

Namnet kommer från namnet på ett företag som ska ha upprättats av Morenos bror. Den anonyma källan bakom läckan menar att namnet kommer från Morenos tre döttrar, vars namn alla slutar på -ina.

INA Papers. En läcka som vissa, däribland Rafael Correa, menar bevisar att president Moreno varit inblandat i korruption. Foto: Skärmdump

Presidenten förnekar all koppling till företaget, men den anonyma källan skriver att initialerna användes som lösenord till hans wi-fi-nätverk och hans mailkorg, som också publicerats i läckan. 

Vem som ligger bakom läckan vet man inte. Wikileaks twitterkonto publicerade en länk till INA den 28 mars 2019, men förnekar att de har något att göra med den.

Svensken och Assange

Exakt vad svensken i Ecuador sitter häktad för är inte helt klart, men Moreno har sagt att det rör sig om att han hackat telefoner och konton. Moreno har pekat på det faktum att svensken känner Assange, och påstått att han är en del av Wikileaks.

Just att hacka telefoner och konton är något som Moreno även anklagat Assange och Wikileaks att göra.

Moreno har inte uttryckligen anklagat svensken för att vara en del av INA-läckan, där information från telefoner och konton publicerades. Men många av de som försvarar svensken har spekulerat i att det är INA det handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.