Nattklubbsägaren gripen för brandtragedin

Uppdaterad
Publicerad

Två av de musiker som uppträdde samt en av ägarna till nattklubben har gripits efter den värsta branden i Brasilien på ett halvt sekel.

På måndagskvällen, svensk tid, greps dessutom en fjärde person, medarbetare till klubbägaren i Santa Maria. Det rapporterade medier i Brasilien.

Invånarna i Santa Maria började i dag att begrava de unga dödsoffren från brandtragedin. Familjer, vänner och studiekamrater har samlats på de två lokala kyrkogårdarna för att säga ett sista farväl till sina omkomna närstående, rapporterar Efe.

Nattklubbsbrand i Brasilien

Minst 231 unga människor dog och 112 personer skadades. Av dem får 79 personer fortfarande intensivvård, de allra flesta vårdas för rökskador. Brasilien har utlyst tre dagars landssorg efter den värsta branden i landet på 50 år.

Brasiliansk polis grip i dag en av ägarna till den eldhärjade nattklubben. Även två av de musiker som uppträdde vid tillfället har gripits, uppger officiella källor för lokala medier enligt den spanska nyhetsbyrån Efe.

Vakterna stoppade gästerna

En orsak till tragedin blev så stor beror på att nödutgångarna var stängda. Det fanns bara en ingång till lokalen, men bredvid huvudingången fanns nöddörrar som hade kunnat öppnas upp om vakterna hade förstått allvaret.

I stället trodde de att nattklubbsgästerna försökte smita från att betala sina drinkar.

– På nattklubbar i Brasilien får du en kupong och en lista där bartendern skriver upp vad du köper, sen betalar du när du går hem. När branden startade och folk försökte fly då fattade inte nattklubbsvakterna att det var rök och brand, och stoppade dem, säger frilansjournalisten Henrik Brandao Jönsson i Gomorron Sverige.

Han befinner sig i Brasilien, ett land där chocken och ilskan efter brandtragedin är stor.

Ilska bland befolkningen

Många av de döda hittades på golvet nära utgången. Om vakterna hade öppnat upp dörrarna och fått ut folk snabbt på gatan hade det kunnat gå att rädda betydligt fler.

– Det gör brasilianarna väldigt förbannade. Det är girigheten som sett till att så många dött.

Branden utlöstes under en konsert när sångaren tände en fyrverkerifontän på scenen. Fyrverkerier är en del av festkulturen i Brasilien, men både fester och fyrverkerier sker oftast utomhus. Men studentstaden Santa Maria ligger i södra Brasilien där klimatet är kallare.

Lokalen blev rökfylld på några minuter

Sångaren bar skyddshandskar och fyrverkeriet var planerat, säger Henrik Brandao Jönsson.

– Han sköt fyrverkerierna rakt mot taket där det satt akustikplattor gjorda av skumgummi. De tog direkt fyr och skumgummi är jättegiftigt. På bara 1-2 minuter var hela lokalen rökfylld med livsfarlig rök.   

Det tröstlösa arbetet med att identifiera de döda, många av dem svårt brända, pågår fortfarande.

Överlevande vittnar om hemska scener, skriver BBC.

– Jag såg offer vars ena sida av ansikte hade smält, säger Max Muller, som gick förbi klubben och blev vittne till brandkaoset utifrån.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattklubbsbrand i Brasilien

Mer i ämnet