Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det berättas i medier som står regeringen nära att det skedde en skottlossning i Istanbul – men det görs ingen koppling till gängkriget i Sverige.” Hör Tomas Thorén om hur turkiska medier bevakar Sverige. Foto: SVT/AP Photo/Burhan Ozbilici

Så rapporterar utländska medier om gängvåldet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det dödliga skjutvapenvåldet och gängbrottsligheten i Sverige får uppmärksamhet även utomlands, på vissa håll reagerar man med bestörtning – på andra med sympati. Men gängkriget i Sverige ligger inte högst på nyhetsagendan.

I Tyskland frågar sig en dagstidning hur Sverige gick från ”Bullerbyn till lilla Mogadishu”. Och på sociala medier i Kina finns det de som oroar sig för utvecklingen i landet i väst.

I den finländska valrörelsen utmålades Sverige som ett skräckexempel av högerpopulistiska Sannfinländarna – som fick starkt stöd av väljarna.

I Belgien får läget i Sverige inte särskilt stor uppmärksamhet – landet brottas nämligen med sin egen gängproblematik. Inte heller turkiska medier har det våldsamma läget i Sverige högt på dagordningen – trots kopplingarna till Turkiet.

I klippen nedanför hör du SVT:s utrikeskorrespondenter berätta om hur medier  över hela världen rapporterar om brottsligheten i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.