Arkivbild från vapenmässa och bilder på sammandrabbande polis och demonstranter i Kenoshi i augusti. Foto: TT Visa alla (2)
Visa alla (2)

Våldet på gatorna har hamnat i skymundan i valrörelsen – trots miljontals nya vapenägare i USA

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga amerikaner har beväpnat sig och utan ett tydligt valresultat kan det snabbt bli våldsamt på gatorna igen. Samtidigt har säkerhetsfrågan dalat i somras, med två veckor fram till presidentvalet är det istället ekonomin och bekämpningen av covid-19 som står högst på agendan.

Den 25 augusti beväpnar sig en 17-årig amerikan med en halvautomatisk AR-15 och tar sig till staden Kenosha, för att enligt egen utsago försvara lokala företagare från plundrare. När krutröken lagt sig ligger två män döda och en skadad.

17-åringen, som enligt flera källor var en del av en lokal milisgrupp, kom att bli en symbol för det splittrade USA, som inte sett så våldsamma upplopp sedan protesterna mot Vietnamkriget för över 50 år sedan. Men det var två månader sedan – med mindre än en vecka till valet står andra frågor högst på den politiska agendan.

– Frågan har hamnat lite i skymundan på grund av de ökade fallen av covid-19 och diskussionen om ett nytt stimulanspaket. Sedan är vi mitt i slutspurten av kampanjarbetet, debatterna och cirkusen kring dem har stulit uppmärksamheten, säger Björn Ottosson, USA-expert på FOI.

Det betyder dock inte att säkerhetsfrågan är oviktig, även om den har sjunkit i betydelse.

– Den kan aktualiseras ganska rejält om vi inte får ett valresultat på ett par veckor. Då kan det bli dramatiskt, säger Björn Ottosson.

Miljontals nya vapenägare

En indikator på hur viktig frågan trots allt är handlar om vapenägandet. Den senaste tiden har flera amerikanska medier rapporterat om att allt fler amerikaner beväpnar sig. Bland annat ökar vapenägandet hos svarta och kvinnor.

– Många amerikaner har skaffat sig vapen, det handlar om miljontals nya vapenägare. Det har att göra både med pandemin och med våldet på gatorna. Det säger någonting om att det finns människor där ute som tänker på våld på olika sätt.

”Lite utrymme för nyanserad debatt”

Att USA är mer polariserat land än på länge är det ingen tvekan om, enligt Björn Ottosson.

– Det finns väldigt lite utrymme och förståelse för en nyanserad debatt. Människor känner sig pressade att ta den ena eller andra sidan och det är tydligt att det kring många frågor finns två olika narrativ.

Jan Hallenberg, forskningsledare och USA-specialist vid UI, är en av dem som varnat för våldsamheterna i USA kan bli värre.

– Det finns hundratals olika militära sammanslutningar som är ute och springer i skogarna och tränar med samma slags vapen som 17-åringen i Kenosha använde. Om dessa miliser agerar på öppen gata kan det leda till att motsidan också tar till vapen och då förvärras situationen oerhört.

Tre händelser under 2020 som gjorde att amerikaner beväpnade sig

Visa
  • Utbrottet av covid-19 i USA (mars)
  • Protestvågorna efter att George Floyd dödats under ett polisingripande i Minneapolis (maj)
  • Oron för våldsamheter efter presidentvalet mellan Donald Trump och Joe Biden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet