Irakisk kravallpolis har ställt upp medan demonstranter samlas för en demonstration i Bagdad under fredagen. Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Våldsamt inför möte om protester i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna i Irak fortsätter att skörda liv. Demonstranter har under lördagen motats tillbaka med tårgas vid de irakiska regeringskvarteren i Bagdad. Antalet som har dött under dagen är minst sex personer och det planerade krismötet i parlamentet för att diskutera demonstranternas krav blev aldrig av då stora grupper av ledamöter inte dök upp.

Demonstranter hade tidigt på lördagen tagit plats på flera håll i Baghdad, bland annat på stora Tahrirtorget och vid i regeringskvarteren vid den särskilt skyddade så kallade gröna zonen. På den senare platsen motades demonstranter bort av säkerhetsstyrkor som använde tårgas.

Ytterligare minst sex personer har dödats under dagen. I Bagdad har tre personer mist livet efter att ha träffats av säkerhetsstyrkornas tårgasbehållare. I den sydöstliga staden al-Nasiriyya sattes ett bostadshus som tillhörde en lokal topptjänsteman i brand, varpå vakter öppnade eld och sköt ihjäl flera demonstranter.

Började tidigt i oktober

Landet har sedan skakats av protester sedan tidigare i oktober då människor demonstrerat mot korruption, arbetslöshet och dålig social standard.

I den första protestvågen i början av oktober dödades sammanlagt 157 människor i Irak och polis och säkerhetsstyrkor har fått skarp kritik för att ha använt övervåld mot proteströrelsen.

Dödssiffran höjs

Under fredagen rapporterades det först att 30 människor hade dött, men myndigheter höjde dödssiffran till 42 när det visade sig att 12 personer hade dött i en brand som de själva hade startat när de stormade en kontor tillhörande en mäktig millis.

Inrikesdepartementet i Irak och landets militär gick på lördagen ut med ett uttalande om att demonstranter hade utnyttjat oron i landet för att attackera regeringsbyggnader och politiska partiers kontor. Militären varnade för att den kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att stoppa människor som de kallade för sabotörer.

”Vill ha bättre framtid för mina barn”

På Tahrirtorget i Baghdad där demonstranterna har satt upp tält kräver demonstranterna förändring. En kvinna som enbart presenterar sig som Um Layth, Layths moder, säger att hon har bett sin dotter och son att stanna hemma och inte komma ut för att demonstrera. Men hon själv, som är 60 år, har kommit för att protestera.

– Jag är inte rädd för att dö, men jag vill ha en bättre framtid för mina barn. Om dessa partier och den här regeringen stannar kommer de inte att ha någon framtid, säger hon till AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.