Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jag hoppas att jag någon dag ska kunna återvända till min stad, säger Valerii Bryshten som precis har flytt från sin hemstad Mariupol. Foto: SVT

Valerii från Mariupol: Många av mina vänner har dött

Uppdaterad
Publicerad

Valerii Bryshten har lyckats lämna den hårt ansatta staden Mariupol – men den bokhandel han drev i staden är sönderbombad och många av hans vänner är döda.

– Jag hoppas att jag någon dag ska kunna återvända till min stad, för jag älskar den, säger han i SVT:s Morgonstudion.

En av de som lyckats lämna Mariupol är Valerii Bryshten, som sedan igår befinner sig i staden Ivano-Frankivsk i västra Ukraina.

– Nu är det lite bättre än förut. Det finns inget säkert ställe i Ukraina, men här är säkrare än i Mariupol, säger han.

Innan kriget drev Valerii Bryshten en bokhandel som sålde kristen litteratur. På klipp som han filmat med sin mobil syns hur bokhandeln förvandlats till bråte av ryska rakteter.

– Vår stad är nästan helt förstörd. Det finns knappt något hus som inte är attackerat på något sätt. Det är en stad som blev väldigt vacker under senaste åren då det gjordes stora investeringar. Det är väldigt ledsamt att se videos över hur förstört det nu är, säger han.

Under kriget har många av Valerii Bryshtens vänner dött, säger han.

– Jag har inte lika många vänner nu som förut, för de har dött på grund av bombningarna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet