Benjamin Netanyahu tackar sina anhängare på valdagen. Avgående premiärminister Yair Lapid har nu gratulerat Netanyahu till valsegern. Foto: EPA

Valet i Israel: Lapid gratulerar Netanyahu till valsegern

Uppdaterad
Publicerad

Benjamin Netanyahu är redo att återta premiärministerposten och bilda regering med högerpartier och ett ultraortodoxt partiblock.

Netanyahus Likud med stödpartier når en tydlig majoritet och avgående premiärminister Yair Lapid har gratulerat Netanyahu till valsegern.

Med nära 99 procent av rösterna räknade är det klart att den hårdföre veteranpolitikern Netanyahu återtar makten i Israel. Redan innan det var klart gjorde medieuppgifter i landet gällande att han inlett regeringssonderingar.

När drygt 90 procent av rösterna räknats hade Netanyahu och hans stödpartier omkring 65 platser av knessets 120 stolar, och de siffrorna ser preliminärt ut att hålla.

”Premiärminister Yair Lapid har gratulerat oppositionsledare Benjamin Netanyahu till hans valseger, och meddelat honom att han (Lapid) har instruerat hela sitt kontor att förbereda för ett maktöverlämnande”, skriver Lapids pressekreterare i ett uttalande.

Ultranationalister tar vid

Vid Netanyahus sida står både ultranationalistiska och ultrareligiösa partier som är redo att stötta honom som premiärminister. Avgörande är det politiska block som leds av ultranationalisten Itamar Ben-Gvir, som nått oväntat stora framgångar i valet.

Bland övriga partier som är beredda att stötta Netanyahus allians finns de ultrareligiösa partierna Shas och UTJ.

Redan innan regeringsförhandlingar inletts på riktigt är tidningen Jerusalem Post drastisk i sin analys:

”För Netanyahu är Shas och UTJ drömlika koalitionspartner. Itamar Ben-Gvir är en israelisk diplomatisk mardröm” skriver tidningen.

Men Ben-Gvir kommer att få inflytande. Men 14 platser i knesset enligt preliminära beräkningar blir han en betydande maktfaktor.

Segerviss partiledare

Partiledare Ben-Gvir var segerviss:

”Tiden för en fullfjädrad högerregering har kommit. Tiden har kommit att bli härskare i huset i vårt eget land” skrev han på sociala medier.

Medan Israel väntar på ett slutgiltigt valresultat så kvarstår faktumet att den 73-årige Netanyahu fortfarande är anklagad för korruption i en pågående rättegång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.