Orkester, dansare och Aleksandrovkören är en del av den stora Aleksandrov-ensembeln. Ensemblen är en del av den ryska försvarsmakten, och startades upp under 1920-talet i dåvarande Sovjetunionen. På bilden syns hela kören, vilka av dem som var med på planet är ännu inte offentliggjort. Foto: TT

Välkänd kör ombord på det störtade planet

Publicerad

Flera kända ryska kulturprofiler fanns ombord när militärplanet störtade på juldagsmorgonen. 62 medlemmar ur den välkända Aleksandrov-kören var på väg till Syrien för nyårsuppträdanden för ryska trupper, när planet försvann ner i Svarta havet.

Flera medlemmar av den välkända Aleksandrov-kören befaras nu ha omkommit när deras plan plötsligt störtade i Svarta havet, strax efter att ha lyft från Sotji klockan 05.40 lokal tid, 03.40 svensk tid.

Om någon kan ha överlevt är än så länge osäkert, men flera kroppar har hittats i havet.

Dirigenten med på planet

Orkester, dansare och Aleksandrov-kören är en del av den stora Aleksandrov-ensembeln. Ensemblen är en del av den ryska försvarsmakten, och startades upp under 1920-talet i dåvarande Sovjetunionen.

Ombord på planet var 62 personer ur kören, inklusive körledaren och dirigenten Valerij Chalilov. Destinationen var Latakia som ligger vid medelhavskusten i Syrien. Sedan skulle kören vidare till den ryska medelhavsbasen Hmeimim, där de skulle framföra en nyårshälsning till ryska trupper på plats.

Mer känd som Röda Arméns kör

Namnet Aleksandrovkören kommer från ensembelns grundare, Alexander Vasilyevich Aleksandrov. Han var även den som skrev musiken till Rysslands nationalsång, Ryska federationens hymn. Kören kallas även Röda Arméns Kör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer