• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Scanpix

Italienska valet blev en rysare

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli en vänstermajoritet i det ena av parlamentets kamrar, medan ingen får majoriteten i den andra, enligt det statliga tv-bolaget Rai. Italien kan bli omöjligt att regera, menade många bedömare på valnatten.

Läget vid 23-tiden på måndagskvällen var detta: I den ena av parlamentets kamrar, deputeradekammaren,  ser det ut som vänsteralliansen med Pier Luigi Bersani i spetsen går mot  seger i valet i Italien, enligt prognoser i den statliga teven Rai.

Enligt Rais prognoser betyder detta också att vänstern får stor majoritet i kammaren (som har 630 ledamöter). Rai räknar med 340 mandat mot högeralliansens 121. Detta beror på att den största valalliansen får en rejäl bonus.

SVT:s utsända på plats i Rom, Kristina Kappelin, säger på måndagskvällen att det är svårt att ännu sia om hur det kommer gå.

– Det enda man kan säga är att det framstår ganska tydligt att det inte kommer bli en riktigt tydlig segrare i det här valet, och det var det man fruktade, säger Kristina Kappelin.

Grillo får 25 procent

Avgående premiärminister Mario Montis mittenallians tycks hamna strax under tio procent, vilket är en besvikelse. Komikern Beppe Grillos populistiska så kallade Femstjärnerörelse ser ut att få runt 25 procent av de italienska rösterna enligt prognoserna. Hans parti blev Italiens största.

Grillo hade före valet tippas göra ett sensationsval med tjugo procent men nu har vinsten blivit ännu större. Det är svårt att säga om han på något sätt kommer att regera med de andra partierna.

En nyvald ledamot för Grillos parti, Alessandro di Battista, sade till Rai att det är omöjligt att samarbeta med Berlusconi men att det kan finnas samarbetsmöjligheter med vänstern. Hur representantiv han är, är dock svårt att säga.

Ledaren Beppe Grillo har tidigare sagt att man inte ska samarbeta med de etablerade partierna. Men på måndagskvällen sade han i en telefonintervju på sin websida att partiet skulle bli ”ett sant hinder för de konservativa”.

Oklart

I senaten är läget mer osäkert. Senatsplatserna fördelas enligt röstandet i regionerna och det hade väntats att detta skulle missgynna vänstern.

Enligt prognoser i statlliga tv-stationen Rai  skulle vänstern visserligen får en övervikt i antalet avgivna röster röster, men i själva senaten skulle Berlusconis högerallians få flera mandat än vänsteralliansen.

Men senare på valkvällen sade Rais prognoser att det ingen av blocken skulle få egen majoritet i senaten.

De båda parlamentskamrarna är jämställda i makt. Det betyder att regeringen bara kan få igenom ett förslag om båda kamrarna säger ja.

På valkvällen var det en rad bedömare som menade att Italien kan bli omöjligt att regera. En av vänsterpartiets starka män, den ekonomiske experten Stefano Fassina sade till tv-stationen Rai att det såg ut som om man måste utlysa ett nyval inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Parlamentsval i Italien 2013

Mer i ämnet