Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Höra Tamara och Ljudmyla om vardagen i Izium: ”Än så länge har vi gas, vatten och ljus så vi överlever”. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Vardagen efter ryska ockupationen: ”Vet inte hur morgondagen blir”

Uppdaterad
Publicerad

Staden Izium i östra Ukraina fritogs i september 2022 efter sex månader av rysk ockupation. Men hur ser livet i staden ut efter ockupationen? SVT:s team har träffat några av de kvinnor som bor kvar där.

I september 2022 återtog Ukraina staden Izium i Charkivregionen efter en sex månader lång rysk ockupation. Strax därpå var SVT:s team på plats i staden och träffade tre kvinnor som berättade om sina liv under den ryska ockupationen. Nu, ett och ett halvt år senare har SVT träffat dem igen.

– Vi plockar inte ner spisen för vi vet inte hur morgondagen blir, så att vi åtminstone kan koka te om det skulle behövas. Men än så länge har vi gas, vatten och ljus så vi överlever, säger Tamara.

Hör kvinnorna berätta om vardagen i Izium i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet