Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför misslyckas AI med Ulf Kristersson? Och hur ser resultatet ut? Se klippet. Foto: SVT/TT

AI ritar Greta Thunberg perfekt – misslyckas totalt med Ulf Kristersson

Uppdaterad
Publicerad

Artificiell intelligens klädde påven i en enorm dunjacka och Donald Trump i orangea fängelsekläder, med en intensiv fake news-debatt som följd. En lång rad kända människors ansikten kan nu återges detaljerat och porträttlikt av populära AI-verktyg – men moderatledaren Ulf Kristersson misslyckas verktygen totalt med. Varför?

Bildserien som visar Donald Trump gripas och hans vardag i fängelse, samt bilden på påve Franciskus i vit dunjacka, var båda skapade i samma AI-bildgenerator: Midjourney.

Länge var det möjligt att testa tjänsten gratis och be den generera bilder på en mängd kändisar och världsledare. Men efter att påve- och Trump-bilderna blev virala har tillgången stramats åt ordentligt.

Klimatkrisen
Foto: Faksimil

Gratisversionen av AI-verktyget läggs ner. En lång rad ord, som ”fängelse” och ”arresterad”, får inte längre användas.

Eliot Higgins, grundare av nätdetektiv-nätverket Bellingcat, påstår sig dessutom ha blivit bannlyst från Midjourney efter att han bett tjänsten generera fängelsebilderna på Trump och sedan spridit dem på Twitter.

Foto: Faksimil

Vissa techjournalister menar nu att AI-tekniken borde hanteras med lika stor försiktighet som en atombomb. Att vem som helst kan skapa fejkbilder på exempelvis politiker kan innebära ett hot mot demokratin, menar de.

Samtidigt hävdar andra att de AI-genererade bildernas trovärdighet och förmåga att påverka publiken överskattas och beskrivs i alldeles för apokalyptiska ordalag.

Kan inte rita Kristersson

När SVT Nyheter testar dels Midjourney version fem, dels Stable Diffusions Playground, kan vi snabbt generera relativt realistiska bilder på en mängd prominenta politiker, liksom till exempel svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

Men – när det kommer till Sveriges statsminister tar det stopp. Varför?

I videon ovan besvarar vi frågan – och så kan du se hur AI ”tror” att Ulf Kristersson ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet