Pia Bernhardson, utrikeschef på SVT. Foto: SVT

SVT:s utrikeschef: Därför åker vi till Lombardiet

Uppdaterad
Publicerad

Någonting alldeles oerhört pågår i Italien. I landet med Europas äldsta befolkning dör tusentals äldre människor i sjukhussängen, utan möjlighet till nära och kära vid sin sida. De friska tvingas isolera sig, gatorna är tomma – men likväl fortsätter smittspridningen. Expertisen vet inte var detta ska sluta. Och allra svårast drabbat är Lombardiet, Milanoregionen.

Så varför åka dit?

Att vara utrikesreporter är förenat med vissa risker. För att minimera dessa så långt som möjligt gör vi riskvärderingar inför varje resa och noggranna förberedelser inför det vi bedömer vara högriskområden. Vi gör planer för evakuering och för kommunikation. Vi utrustar oss och vi testar olika scenarios. Vi repeterar regelbundet konstgjord andning, vi stoppar låtsasblödningar och går i fiktiva minfält.

Nyhetsbloggen

”Reser dit journalister ses som måltavlor”

Vi förbereder oss väl, men vi tar likväl risker. Vi reser till ett land som Afghanistan där journalister ses som rena måltavlor. Vi rapporterar från Syrien, Libyen och Jemen där krig och konflikter främst dödar civila, men också journalister. Vi besöker flyktingläger där olika infektioner härjar och där sjukvård är en skriande bristvara. Men först och främst reser vi till länder där den absolut största risken, rent rationellt, är trafiken.

Man bör också hålla i minne att de absolut största riskerna tar de journalister som själva bor och verkar i länder där konflikter pågår år efter år – journalister vars rapportering vi i tryggare länder är beroende av. Många gånger är deras bevakning, deras uppoffringar i arbetets tjänst, en förutsättning för att vi i vår tur ska kunna följa utvecklingen i länder där det stegrande våldet gjort det allt svårare för oss att själva rapportera på plats.

”Vår uppgift att dokumentera det som sker i Italien”

Att rapportera om epidemier kräver delvis andra typer av förberedelser än krig och konflikter, men vi har erfarenhet även av det. Till exempel sände SVT ett eget team till Västafrika i samband med det stora utbrottet av ebola 2014.

Nu dominerar coronaepidemin nyhetsrapporteringen i hela världen. Vi skickar därför vårt Europateam till Lombardiet, Europakorrespondent Christoffer Wendick och fotograf Filip Huygens, två friska unga män.

De kommer att hålla distans till de människor som intervjuas och jobba med flera säkerhetshöjande åtgärder. När resan väl är över får båda stanna i karantän under 14 dagar.

Det är journalisters samhällsuppdrag att rapportera hem till sin publik. Det är helt enkelt vår uppgift att dokumentera det oerhörda som sker i Italien just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet