Antalet döda i Italien minskar för andra dygnet i rad. Foto: Andrea Fasani/TT

Antalet döda i Italien minskar för andra dygnet i rad

Publicerad

602 coronasmittade människor avled i Italien det senaste dygnet. Det är en nedgång för andra dagen i rad. Under gårdagen dog 651 personer och i söndags 793 personer – vilket är det högsta antalet hittills i Italien.

Antalet nya smittade sjunker också för andra dagen i rad. Totalt har 6 078 coronasmittade personer dött i Italien.

4 828 personer som jobbar inom sjukvården i Italien är bekräftat smittade av coronaviruset, enligt den italienska tidningen La Repubblica. Enligt tidningen är det ”orande siffror” – och dubbelt så många som i Kina.

Coronapandemin

Enligt det italienska läkarförbundet har totalt 24 coronasmittade läkare dött i landet.

Landet isolerades

Den 7 mars meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte att stora delar av norra Italien – däribland området Lombardier, som är det hårdast drabbade – sätts i karantän. Detta i ett försök att begränsa spridningen av coronaviruset. Ett par dagar senare kom beslutet att hela landet skulle isoleras. Då var antalet döda uppe i 463 personer.

Bröt mot utegångsförbudet

Förra veckan kom uppgifter om att tusentals människor bröt mot utegångsförbudet – och att smitthärdar börjat uppstå även i södra Italien.

– Det är 90 procent som är ansvarsfulla, 10 procent har inte förstått alls, sade Vincenzo De Luca, president för regionen Campania.

I går blev det klart att italienska fabriker och företag, som inte har samhällsbärande funktion, stängs ned.

För några dagar sedan passerade Italien Kina i antalet registrerade dödsfall till följd av coronaviruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet