Världens mest påhittiga land?

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Önnevall om idéerna som föds i svallvågorna av Lettlands ekonomiska kris.

Häromdagen reste jag till Lettland och förväntade mig att möta ett folk i ekonomisk kris men landade istället i en värld av kreativa lösningar.

Vår första intervju var på ett kontor i centrala Riga. Redan på innergården hör jag musiken som strömmar ut från fönstret i lägenheten några trappor upp. Inne i de nyrenoverade lokalerna möts vi av en 23-årig man med strålande leende och självsäker blick:

Utrikeskrönikor

– Det är en bra dag idag säger han med ett brett leende och slänger in en näve jellybeans i munnen.

Kristophs Blaus har en tid sen suttit och grubblat över hur man kan öka det politiska intresset bland dagens medborgare i Lettland. Själv är han väldigt intresserad men ganska ensam om sitt intresse. Så han och en kompis började skapa en hemsida där vanliga medborgare kan skriva lagförslag som de vill att parlamentet ska ta upp. Manabalss heter sidan och betyder min röst.

Liknande hemsidor finns det säkert gott om men det unika är att politikerna nu gått med på att använda den. Förklaringen vi får är att även politiker vill ha engagerade medborgare. Så om ett lagförslag får fler än 10.000 likes är parlamentet skyldigt att behandla frågan. ”Min röst” har blivit en succé, mer än var tredje invånare i Lettland har besökt sidan och två lagförslag har redan röstats igenom, bland annat ett om tuffare regler för att motverka korruption.

Förbluffande kreativt tänker jag och vandrar vidare till nästa intervju.

Utanför parlamentet träffar jag en politikern Janis Ozolins.

När finansbubblan sprack för 4 år sen hamnade Lettland i djup ekonomisk kris. Landet stod i ett nafs med för lite pengar och för många lägenheter, och har sen dess försökt komma på fötter igen.

Vad gör man då?

Jo Janis Ozolins kläckte idén att Lettland kan erbjuda uppehållstillstånd till utlänningar som köper en lägenhet för minst 100.000 Euro. Då slår man två flugor i en smäll. På två år har landet på detta sätt fått direktinvesteringar på flera 100 miljoner Euro, och lägenheterna börjar fyllas med familjer, framförallt från Ryssland och Kina.

Idén har visserligen också fått mycket kritik, bland annat för att man lockar med EU:s fria rörlighet, men påhittigheten är det inget fel på.

Krisen en motor

Min vistelse i Lettland känns som en frisk fläkt, en känsla av att allting är möjligt, trots kniven mot strupen. Eller kanske på grund av den...

Det är skönt att den ekonomiska krisen inte slagit lika hårt mot Sverige tänker jag på väg hem igen. Men känslan av att vi samtidigt går miste om en motor som driver landet till nya höjder är påtaglig. De flesta i Lettland skulle nog helst vara utan de mörka år som landet tvingats gå igenom sen finanskraschen, men för att citera 23-årige Kristophs Blaus i Riga: It´s a great day today!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikeskrönikor

Mer i ämnet