Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ut på Pantanal, världens största våtmark, där bönderna försöker se till att djuren överlever de rekordmånga bränderna. Foto: Reuters

Världens största våtmark i lågor: ”Ett eldinferno”

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt lite regn har gjort att antalet skogsbränder i den enorma våtmarken Pantanal i Brasilien tiodubblats jämfört med samma period förra året.

Nu brinner tusentals kvadratkilometer av det unika världsarvet, med månader kvar till den egentliga torrperioden.

– Pantanal ska vara översvämmad vid den här tiden på året, men nu är det torrt som en öken, säger fiskaren Amilton Brandao till Reuters.

Bristen på regn har gjort att brandsäsongen startat tidigare och mer intensivt än tidigare år, enligt brasilianska myndigheter.

Även vattenflödet i den viktiga Paraguayfloden, som förser våtmarksregionen med vatten, är ovanligt lågt i år. Flodnivån ligger två meter under genomsnittet, skriver DN.

Forskare är överens om att torkan i området har med klimatförändringar i regionen att göra. Men även om klimatförändringarna underlättar för bränderna, så startas majoriteten av mänskligt agerande.

– Människor ligger troligen bakom de här bränderna och polisutredningar har startats, säger Wallysthon Luiz vid Brasiliens miljöpolis till Reuters.

Oro för ett nytt 2020

Enligt det brasilianska rymdinstitutet INPE upptäcktes 127 olika bränder i området mellan den 1 januari och den 9 juni förra året. I år är det antalet uppe i minst 1315.

Nu oroar sig många att året kan bli ännu värre än rekordåret 2020, då en tredjedel av området stod i lågor och dödade 17 miljoner däggdjur enligt WWF.

– Djuren har ingen chans att fly och ingenstans att ta vägen. I det långa loppet kommer den biologisk mångfalden minska, säger miljöaktivisten Delcio Rodrigues till Reuters.

Det här är Pantanal

Den tropiska våtmarken Pantanal i centrala Sydamerika sträcker sig in i Bolivia, Paraguay och framförallt Brasilien.

Under regnperioder kan våtmarken bli 200 000 kvadratkilometer stort, nästan dubbelt så stort som Portugal.

Våtmarken hamnar ofta i skuggan av det mer välkända Amazonas men enligt WWF är området ett av de artrikaste områdena i världen med nästan 4 700 olika växter och djurarter.

Området är också hem för bland annat världens största jaguar, utrotningshotade tapirer och jättemyrslokar.

Källor: WWF, BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.