Vita huset fördömer Iran i ett uttalande, och uttrycker stöd för Israel. Flera världsledare, såsom Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, manar till lugn och nedtrappning av konflikten. Foto: TT

Vita huset: ”Iran bär det fulla ansvaret för konsekvenserna”

Uppdaterad
Publicerad

Israel hävdar att Iran genomfört en raketbeskjutning av israeliska posteringar i Golanhöjderna, och har svarat med att själva angripa iranska mål i Syrien. Vita huset menar att Iran ”bär det fulla ansvaret för konsekvenserna” av en misstänkt attack, och uttrycker stöd för Israel. Samtidigt manar världsledare till lugn och nedtrappning av konflikten.

Under torsdagseftermiddagen kommenterade USA händelserna i regionen via ett uttalande från Vita huset.

I uttalandet menar Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders att Islamiska revolutionsgardet (iransk militärorganisation med ansvar för raketkrigföring, reds. anm.)  ”bär det fulla ansvaret för konsekvenserna av deras vettlösa handlingar”.

Sanders fördömer Iran och uttalar ”starkt stöd” för Israels rätt till självförsvar, enligt nyhetsbyrån AP.

”Den iranska regimens offensiva användning av raket- och robotsystem i Syrien, som riktas mot Israel, är en oacceptabel och oerhört farlig utveckling för hela Mellanöstern”, skriver hon.

Manar till lugn

Samtidigt manar flera världsledare till lugn, och till ett undvikande av handlingar som kan eskalera konflikten i regionen.

Storbritannien fördömer ”i de starkaste ordalag” en misstänkt iransk raketattack mot israeliska posteringar, skriver AP.

Utrikesminister Boris Johnson uppmanar Iran att undvika handlingar som kan destabilisera regionen, och manar samtidigt Ryssland att sätta press på den syriska regimen för att frambringa en bred politisk lösning.

”En alarmerande utveckling”

Såväl Tysklands förbundskansler Angela Merkel som Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar till en nedtrappning av konflikten. Under ett möte mellan ledarna i tyska Aachen på torsdagen uppmanar Merkel parterna att ”hålla huvudet kallt och undvika eskalering i regionen”.

Det franska utrikesministeriet ”begär att Iran avstår all militär provokation” i ett uttalande.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kallar händelserna ”en alarmerande utveckling”, enligt AP.

Enligt Lavrov har den ryske presidenten Vladimir Putin och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ”understrukit nödvändigheten i att undvika provokativa handlingar” under ett möte i Moskva på onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet