Kvinna och hennes barn svalkar sig i en fontän i Antwerp, Belgien. Foto: Virginia Mayo/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Europeisk värmebölja väntas nå topp – och slå nya rekord

Uppdaterad
Publicerad

I nordöstra USA har värmeböljan slagit till och flera värmerekord har noterats. Samtidigt förbereder sig Västeuropa för sin andra värmevåg den här sommaren – som väntas nå sin topp på torsdagen.

Sedan helgen har nordöstra USA drabbats av en extrem värmebölja med temperaturer på uppemot 40 grader. Flera orter, från New York till Detroit, har satt nya värmerekord för juli månad, skriver amerikanska medier.

Dödsfall rapporterade

Även i floden Potomac, som rinner genom Washington DC, har ett nytt rekord inträffat. Aldrig tidigare har en vattentemperatur på 34,6 grader uppmätts i floden, som det gjorde i Little Falls under helgen, rapporterar The Washington post.

Enligt amerikanska medier har minst sex personer dött i värmerelaterade omständigheter.

”Värmen det nya normala”

Även i Europa har värmen slagit till. I Liège i östra Belgien uppmättes på onsdagen temperaturer på 40,2 grader, vilket är nytt rekord.

I Steiermark i sydöstra Österrike dog en treårig pojke av uttorkning efter att han klättrat in i en överhettad bil och somnat utan familjens vetskap. Händelsen inträffade under måndagen och pojken avled senare på onsdagen på ett barnsjukhus, enligt den österrikiska nyhetsbyrån APA.

På torsdagen gick lokala myndigheter ut och varnade för att barn och husdjur inte bör vistas för länge i fordon utan luftkonditionering – därför att de snabbt kan dö till följd av hettan.

I Paris, London och stora delar av resten av Europa väntas flera värmerekord slås på torsdagen, rapporterar AP. En klimatolog som nyhetsbyrån pratat med menar att den här typen av extremväder kan vara det nya normala i stora delar av världen, men att Europa i nuläget inte är redo för det.

Uppmanar tågresenärer att stanna hemma

Både i Frankrike och i Belgien har tåg ställts in på grund av värmen, och franska myndigheter uppmanar resenärer att stanna hemma. På flera platser i Paris har man uppmätt temperaturer på över 42 grader – ett resultat av torra och varma vindar från norra Afrika.

I London väntas temperatur på 39 grader, och i delar av Tyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Schweiz riskerar man att drabbas av temperaturer på över 40 grader, enligt AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer