Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fåglar och däggdjur drabbas av både uttorkning och undernäring efter värmeböljan i Frankrike.

Värmebölja i Frankrike: Här räddas smådjur från döden

Uppdaterad
Publicerad

I flera veckor har en värmebölja härjat i stora delar av Frankrike vilket hotar landets smådjursliv. På ett djurhem i den lilla byn Saint-Cézaire-sur-Siagne gör personalen allt de kan för att rädda de små djuren från uttorkning och svält.

Juli var den torraste månaden i Frankrike sedan mars 1961. Vädret har inte bara orsakat en ökad brist på dricksvatten, utan också skapat en allvarlig matbrist för smådjur då insekter och växter dör i den extrema hettan.

– Det här är en väldigt, väldigt varm sommar, säger djurskötaren Laura Borderes och fortsätter:

– Djuren klarar sig inte själva, så vi hämtar in och tar hand om dem.

Uttorkade gräsmarker

Inte bara de små, vilda djuren lider, utan bönder över hela landet rapporterar svårigheter att utfodra boskap på grund av uttorkade gräsmarker.

Bevattning har förbjudits i stora områden i nordväst och sydost på grund av sötvattenbristen. Nästan alla Frankrikes 96 regioner på fastlandet har infört restriktioner för vattenanvändning, vilket också är ett rekord.

Frankrikes miljöminister Christophe Béchu säger att julis nederbörd endast mätte ”12 procent av vad som behövs”, enligt Le Monde.

Häng med till den lilla kliniken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.